Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν τη βοήθειά του για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή «ακούει μόνο εμένα».

 

Εξαπολύοντας επίθεση στον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ κόμπασε για το πώς ζητούν τη βοήθειά του για την αντιμετώπιση του Ερντογάν, τον οποίο συμπεριέλαβε στους ηγέτες που είναι «παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας».

 

«Οι ηγέτες των χωρών με κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα και μου είπαν "μπορείς να τηλεφωνήσεις στον Ερντογάν;», είπε ο Τραμπ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε ηγέτες που ζήτησαν την παρέμβασή του.

 

«Μόνο εσένα ακούει, δεν ακούει εμάς, μόνο εσένα», υποστήριξε ο Τραμπ ότι του είπαν οι άλλοι ηγέτες. «Ρώτησα αν αυτό ισχύει λόγω των ΗΠΑ. Είπαν "Οχι, είναι χάρη σε εσένα, χάρη στην προσωπικότητά σου. Είσαι ο μόνος που ακούει"», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν μου αρέσει να το λέω δημόσια, αλλά τυγχάνει να είναι αλήθεια. Τα πάω καλά μαζί του και με ακούει», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιοι ηγέτες του ζήτησαν βοήθεια. Την περασμένη Παρασκευή είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το επιβάλουμε», είχε αναφέρει τότε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν είναι «λίγος» και «δεν βγαίνει από το υπόγειό του». «Έχεις να κάνεις με ανθρώπους πολύ έξυπνους, αντιμετωπίζεις παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας. Τους ξέρω όλους, τα πάμε πολύ καλά με όλους», είπε μεταξύ άλλων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ερντογάν.