Συρία: Πώς η καταρρέουσα υποστήριξη των συμμάχων του Άσαντ οδήγησε στην πτώση του

Συρία: Πώς η καταρρέουσα υποστήριξη των συμμάχων του Άσαντ οδήγησε στην πτώση του Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κήρυξαν την απελευθέρωση της Συρίας από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στην πρωτεύουσα. 

Η κατάρρευση της 53ετούς και πλέον διακυβέρνησης της οικογένειας αλ Άσαντ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή. Ο Σάμι Χάμντι, αρχισυντάκτης του The International Interest και έμπειρος σύμβουλος γεωπολιτικών κινδύνων, δήλωσε στο Sky News ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε απειληθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών στο παρελθόν το 2013 και το 2015 - αλλά η Ρωσία και το Ιράν «έσπευσαν να τον σώσουν». Ο Άσαντ παρέμεινε «σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος» από τους Ρώσους και τους Ιρανούς μετά από αυτό, είπε, με το συριακό κράτος να μην μπορεί ποτέ να ανοικοδομηθεί σωστά.

Ο Χάμντι εκτιμά ότι ήταν δύο εντελώς διαφορετικοί πόλεμοι που μπορεί να οδήγησαν έμμεσα στην πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τον ίδιο, το Ιράν έχει «αποδυναμωθεί σημαντικά» αφού οι πληρεξούσιοι του χτυπήθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, μετά τους πολέμους στη Γάζα και το Λίβανο.Το Ιράν είδε επίσης την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης για τους αντιπροσώπους του στην ίδια τη Συρία.

«Νομίζω ότι η δεύτερη δυναμική είναι ότι οι Ρώσοι ασχολήθηκαν τόσο πολύ με την Ουκρανία και ίσως να παρασύρθηκαν σε αυτή την αντίληψη ότι η Συρία δεν αποτελούσε πλέον απαραίτητα προτεραιότητα» εξηγεί ο Σάμι Χάμντι. Δεν υπήρχε «καμία πρόβλεψη» για επίθεση και στην πραγματικότητα υπήρχε η άποψη στην περιοχή ότι ο Άσαντ θα παρέμενε στην εξουσία και «ίσως ήταν καιρός να τον αποκαταστήσουμε», σύμφωνα με τον σύμβουλο γεωπολιτικών κινδύνων.

Ωστόσο, ο Σάμι Χάμντι λέει ότι η αδυναμία των πολιτοφυλακών του Ιράν επέτρεψε στους αντάρτες να προελάσουν ανενόχλητοι και ο Μπασάρ αλ Άσαν δεν ήταν σε θέση να καλέσει τους συμμάχους του. Οι πολιτοφυλακές του Ιράν στο Ιράκ είχαν αρνηθεί να περάσουν στη Συρία για να βοηθήσουν τον Άσαντ - «ένα είδος αναγνώρισης εκ μέρους των Ιρανών ότι δεν έχουν πλέον τη δύναμη να κρατήσουν τον Άσαντ». «Ως εκ τούτου, ο Άσαντ, ο οποίος εξαρτιόταν από την ξένη υποστήριξη για να παραμείνει στην εξουσία, ελλείψει αυτής της ξένης υποστήριξης το καθεστώς του έπεσε σαν ιστός αράχνης», είπε ο Σάμι Χάμντι.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM