Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους στο Καζακστάν: Γιατί έκανε κύκλους πριν συντριβεί

Καζακστάν: Γιατί έκανε κύκλους το αεροπλάνο - Ανησυχία για δεκάδες νεκρούς Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μόνο τον αριθμό όσων επέζησαν, μεταφέρουν οι αρχές του Καζακστάν, στην ενημέρωση για τον απολογισμό της συντριβής του αεροπλάνου στο Ακτάου.

Οι επιζώντες είναι 32 σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος.

Ωστόσο, αναφορικά με τον αριθμό των επιβαινόντων δεν συμφωνούν τα πρακτορεία με τις αρχές, που ισχυρίζονται πως το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines μετέφερε 62 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος, άρα 67 στο σύνολο. Διεθνή μέσα, από την άλλη, λένε ότι ήταν 72.

Telegraph: «Πιθανοί οι 40 νεκροί»

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των αρχών είναι οι δεκάδες νεκροί που ενδέχεται να ανασυρθούν από τα συντρίμμια. Η Telegraph γράφει για «πιθανούς 40 νεκρούς». «Τέσσερις σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής. Η Azerbaijan Airlines δήλωσε ότι το αεροσκάφος Embraer 190 πραγματοποίησε "αναγκαστική προσγείωση" στο αεροδρόμιο του Ακτάου, ενός κόμβου πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική ακτή της Κασπίας Θάλασσας» γράφει.

«Φόβοι για πολλούς νεκρούς» γράφει και το Reuters.

Εκτός από τα θύματα του αεροπορικού ατυχήματος, ερωτήματα προκύπτουν και για τις κινήσεις που έκανε το αεροπλάνο, πριν προσκρούσει.

Γιατί έκανε κυκλικές κινήσεις

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν, το αεροσκάφος εμφανίζεται να κάνει στην ουσία κύκλους, πριν τη συντριβή και τη φωτιά που ξέσπασε. Η υπηρεσία Flightradar24, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των αεροσκαφών, εξήγησε ότι το Embraer 190 διέσχισε την Κασπία Θάλασσα, παρεκκλίνοντας της κανονικής του πορείας, προτού κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή όπου κατέπεσε.

«Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες», αναφέρει το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν διευκρινίζοντας πως στο σημείο επιχειρούν 150 διασώστες.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, 32 άνθρωποι επέζησαν» από τη συντριβή, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας προς το παρόν. Όλα τα σενάρια εξετάζονται...» υπογραμμίζεται.

Η Azerbaijan Airlines, αναφέρει ότι το αεροσκάφος της «πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση» σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το Ακτάου.

«Βάσει των πρώτων πληροφοριών, υπήρχαν 37 υπήκοοι από το Αζερμπαϊτζάν, έξι υπήκοοι από το Καζακστάν, τρεις πολίτες από την Κιργιζία και 16 Ρώσοι υπήκοοι», επιβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών του Καζακστάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, από τη Ρωσία όπου ταξίδεψε για να συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο των ηγετών της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών, διέκοψε την επίσκεψή του και να επιστρέψει επειγόντως στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη συντριβή (...) και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» ανέφερε ο Αλίεφ σε ένα μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά την αιτία της συντριβής, παραμένει έως τώρα άγνωστη. Η Azerbaijan Airlines ανέφερε αρχικά ότι το αεροσκάφος έπεσε σε ένα σμήνος πουλιών, προτού αποσύρει κατόπιν αυτήν τη πληροφορία.

Από την πλευρά του, η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας του Καζακστάν έκανε λόγο, σε ένα δελτίο Τύπου, για μια «έκρηξη μίας φιάλης» μέσα στο αεροσκάφος, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες

Με πληροφορίες από Telegaph, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ & Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM