Συνεχίζονται οι μετεκλογικές ταραχές στην Κένυα - Αυξάνονται οι νεκροί

Συνεχίζονται οι μετεκλογικές ταραχές στην Κένυα - Αυξάνονται οι νεκροί Facebook Twitter
EPA/DANIEL IRUNGU
0

Η ένταση συνεχίζεται σήμερα στην Κένυα, όπου η αντιπολίτευση σκλήρυνε τους τόνους μετά τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής, μόλις ανακοινώθηκε η επανεκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα.


Αυτά τα βίαια επεισόδια, που ήταν ωστόσο περιορισμένα στα προπύργια της αντιπολίτευσης στη δυτική Κένυα και σε πολλές παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, έφεραν σε αντιπαράθεση οπαδούς του ηττημένου υποψηφίου Ράιλα Οντίνγκα, που ήταν οπλισμένοι με πέτρες, με τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες τους διέλυσαν με δακρυγόνα και πυρά αυτόματων όπλων.


Στην υπόλοιπη χώρα επικράτησε ηρεμία.


«Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν, δεν θα υποχωρήσουμε», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Τζόνσον Μουτάμα, ένας από τα κορυφαία στελέχη μιας αντιπολίτευσης η οποία δεν έπαψε μετά την ψηφοφορία της Τρίτης να μιλάει για εκλογική νοθεία και να διαβεβαιώνει πως ο υποψήφιός της κέρδισε τις εκλογές.

Από το βράδυ της Παρασκευής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι σε μετεκλογικά βίαια επεισόδια, σύμφωνα μ' έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου και αστυνομικών και νοσοκομειακών πηγών.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις παραγκουπόλεις Ματάρε, Κιμπέρα και Καουανγκουάρε στην πρωτεύουσα, ανάμεσα στους οποίους ένα κορίτσι 9 ετών που χτυπήθηκε από σφαίρα ενώ βρισκόταν σε μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας.


Άλλοι δύο θάνατοι γνωστοποιήθηκαν κοντά στο Κισούμου (δυτική Κένυα) και στη γειτονική κομητεία Σιάγια.

Ανελέητη καταστολή


Συνολικά 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη που πραγματοποιήθηκαν οι γενικές εκλογές σ' αυτή τη χώρα των περίπου 48 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία είναι ακόμη ζωηρή η ανάμνηση της εκλογικής βίας της περιόδου 2007-2008, που ήταν η χειρότερη που έχει ζήσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1963.


Η καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν ανελέητη, έστω κι αν ο υπουργός Εσωτερικών Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε πως η αστυνομία δεν έκανε «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε διαδηλωτή οπουδήποτε στη χώρα».


Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πάντως αστυνομικούς να πυροβολούν προς την κατεύθυνση διαδηλωτών που έκαναν επεισόδια τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Κιμπέρα. Και η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε πως περιέθαλψε 54 ανθρώπους, οι επτά από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι από σφαίρα, μόνο στην παραγκουπολη Ματάρε.


Αποδίδοντας τα επεισόδια αυτά σε «εγκληματικά στοιχεία που επιχείρησαν να επωφεληθούν της κατάστασης, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ιδιοκτησίες», ο Ματιάνγκι διαβεβαίωσε πως «ασφάλεια επικρατεί πλήρως στην υπόλοιπη χώρα».


Το Λονδίνο συνεχάρη τον Κενυάτα για τη νίκη του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει θερμά τον πρόεδρο Κενυάτα για την επανεκλογή του», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.


«Μαζί με τους Κενυάτες κλαίμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και καλούμε αυτούς που έχουν επιρροή να επιδείξουν μετριοπάθεια σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να εγγυηθούν την ηρεμία», πρόσθεσε ο Τζόνσον.


«Θέλω να συγχαρώ τον Ουχούρου Κενυάτα» για την επανεκλογή του, δήλωσε επίσης η υπάτη αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, απευθύνοντας κι αυτή έκκληση για ηρεμία. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν αυτή τη στιγμή να κοιτάξουν προς το μέλλον και να δουλέψουν μαζί», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM