Στροφή Ερντογάν: «Με τον Μητσοτάκη συζητήσαμε την στρατικοποίηση των νησιών» - Διαψεύδει η Αθήνα

Στροφή Ερντογάν: Με την Μητσοτάκη συζητήσαμε την στρατικοποίηση τω νησιών- Διαψεύδει η Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter - Recep Tayyip Erdoğan
0

Επανέρχεται στην προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα μέσα στο αεροπλάνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους για διάφορα θέματα της επικαιρότητας και όταν ρωτήθηκε για το θέμα του οπλισμού και της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών δήλωσε ότι το συζήτησαν «πολύ ξεκάθαρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη για το θέμα. «Φυσικά, αυτή η ιστορία δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, αλλά οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και στο λόμπι τους προκαλούν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα play maker» και πρόσθεσε πως είναι η μόνη χώρα, που μπορεί να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και την αραβική χερσόνησο ταυτόχρονα.

Διαψεύδει τον Ερντογάν ο Γεραπατρίτης 

Στη διάψευση των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου προέβησαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ζητήματα που ανάγονται στην εθνική κυριαρχία ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει ζήτημα κανενός περιορισμού σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και πως η συζήτηση που διημείφθη στο πλαίσιο συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ήταν μία συνολική συζήτηση που αφορούσε τη διαπραγμάτευση, η οποία θα υπάρχει με την Τουρκία, τις συζητήσεις που θα γίνουν με την Τουρκία στο πλαίσιο αποκατάστασης της μερικής έστω αρχής αποκατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Άρα είναι σαφές όπως και ο πρωθυπουργός είπε, ότι η όποια απομείωση ή η όποια υποχώρηση, η σχετικότητα δηλαδή των επιχειρημάτων, έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις συζήτησης», ανέφερε o υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν ξεκινάμε μία συζήτηση, έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις, χωρίς καμία έκπτωση της κυριαρχίας από αυτές τις αρχικές θέσεις. «Είναι αυτονόητο ότι όταν προχωρήσει η συζήτηση αυτή θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, με όριο πάντοτε τη βασική γραμμή, που είναι η γραμμή της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων. Ουδέποτε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση, πραγματική ή νομική, η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM