Στροφή 180 μοιρών από το Ιράν: «Το μέλλον της Συρίας αποκλειστικά ευθύνη του λαού της»

Στροφή 180 μοιρών από το Ιράν: «Το μέλλον της Συρίας αποκλειστικά ευθύνη του λαού της» Facebook Twitter
Σύροι μαχητές της αντιπολίτευσης σκίζουν πορτρέτο του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι της Συρίας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον της Συρίας είναι «αποκλειστικά ευθύνη» των Σύρων και κάλεσε σε εθνικό διάλογο που θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας καθώς θα σχηματίζεται νέα κυβέρνηση.

Η Χεζμπολάχ, ο πιο καλά χρηματοδοτούμενος πληρεξούσιος του Ιράν, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις της από τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού και την περιοχή Χομς. Η οργάνωση «έδωσε εντολή στους μαχητές της τις τελευταίες ώρες να αποσυρθούν από την περιοχή της Χομς, με ορισμένους να κατευθύνονται προς τη Λατάκεια (σ.σ. στη Συρία) και άλλους στην περιοχή Ερμέλ στο Λίβανο»

Το Ιράν ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, βοηθώντας τον να επιβιώσει από έναν εμφύλιο πόλεμο που απειλούσε το καθεστώς του. Το Ιράν διέθετε στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες όπλων και εργοστάσια πυραύλων στη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούσε ως αγωγό για τον εξοπλισμό των μαχητικών συμμάχων του σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν φαίνεται όχι μόνο να εγκαταλείπει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον στενότερο αραβικό σύμμαχό του, αλλά και να εγκαταλείπει όλα όσα έχτισε και αγωνίστηκε να διατηρήσει επί 40 χρόνια στη Συρία, το κύριο στήριγμά του στον αραβικό κόσμο.

Διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και Σύρων ανταρτών

Αρχικά, η ιρανική κυβέρνηση σοκαρίστηκε από το πόσο γρήγορα οι αντάρτες στη Συρία κέρδισαν έδαφος και ο συριακός στρατός εγκατέλειψε τις βάσεις του, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times - δύο εκ των οποίων είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, και δύο εξέχοντες Ιρανούς αναλυτές προσκείμενους στην κυβέρνηση.

Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι -ο οποίος ταξίδεψε στη Δαμασκό, τη Βαγδάτη και τη Ντόχα του Κατάρ για διαβουλεύσεις σχετικά με τη Συρία- στην αρχή εξέπεμπψε έναν προκλητικό τόνο, αργότερα δήλωσε ότι η μοίρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ θα αφεθεί στη «θέληση του Θεού».

Η κρατική τηλεόραση στο Ιράν, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες, δεν αποκάλεσε τους Σύρους αντάρτες «άπιστους τρομοκράτες» αλλά «ένοπλες ομάδες» και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είχαν φερθεί καλά στις σιιτικές μειονότητες.

Οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η κύρια ομάδα ανταρτών που προελαύνει στη Συρία και καθαίρεσε τον Άσαντ, έστειλε στο Ιράν ένα ιδιωτικό διπλωματικό μήνυμα αυτή την εβδομάδα. Η οργάνωση υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τους σιιτικούς θρησκευτικούς χώρους και τις σιιτικές μειονότητες και ζήτησε από το Ιράν να μην πολεμήσει τις δυνάμεις της, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το Ιράν, με τη σειρά του, ζήτησε από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των στρατευμάτων της από τη Συρία και να προστατεύσει τα σιιτικά ιερά, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM