Στις ευρύτερες περιοχές Μιλάνου, Τορίνο και Καλαβρίας τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν και ο κόσμος ξεχύθηκε και πάλι στους δρόμους, μεταδίδει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως τα συνδικάτα των γιατρών επιμένουν ότι οι απαγορεύεις έπρεπε να μείνουν σε ισχύ.

 

Παρά την παράδοση αυστηρής τήρησης των κανόνων του ιταλικού Βορρά, αυτή την φορά είχαμε πολλές αρνητικές εξαιρέσεις: Στο Μιλάνο, στον κεντρικό Corso Vittorio Emanuele, αλλά και στις κύριες εμπορικές οδούς του Τορίνο, ο κόσμος σχημάτισε ουρές έξω από πολλά καταστήματα, συχνά χωρίς να σεβαστεί τις αποστάσεις ασφαλείας. Το ίδιο ακριβώς συνέβη έξω από αρκετά καφέ και μπαρ, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής Via Montenapoleone στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

 

Πολλοί κάτοικοι, οι οποίοι είχαν βγει απλώς για μια βόλτα, μετά την λήξη των αυστηρών περιορισμών είδαν τις προσφορές του black Friday και αποφάσισαν να επωφεληθούν. Οι εμπορικές ενώσεις σχολιάζουν ότι «μετά από μια τρομερή δύσκολη περίοδο, πρόκειται αναμφίβολα για μερικές ανάσες εν αναμονή των χειμερινών εκπτώσεων».

 

Αλλά τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών επιμένουν ότι, παρά την σταθερή αλλά αργή βελτίωση της κατάστασης, με μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι απαγορεύεις στον ιταλικό Βορρά έπρεπε να μείνουν σε ισχύ. Διότι θεωρούν ότι με νέους συνωστισμούς στους δρόμους, ένα τρίτο κύμα της επιδημίας τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυβέρνηση Κόντε απαντά ότι τα Χριστούγεννα θα διατηρήσει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, θα κλείσει καφέ-μπαρ και εστιατόρια και θα περιορίσει την πρόσβαση σε πολλές κεντρικές περιοχές των πόλεων.

 

Αλλά στην Ρώμη, προφανώς, δεν έχουν λάβει το μήνυμα: Μόλις εγκαινιάσθηκε το εμπορικό κέντρο Maximo, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ιταλίας: Συνολικής έκτασης 65.000 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί εκατόν εξήντα μεγάλα μαγαζιά.

 

Παρά τις προσπάθειες τήρησης των αποστάσεων, οι ουρές των πελατών ήταν ατελείωτες. Και οι σχολιαστές σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας, διερωτώνται: Ήταν αυτή άραγε η κατάλληλη στιγμή για την τελετή εγκαινίων;

 

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle