Στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει τελικά η καθιερωμένη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Κογκρέσο, ενώπιον των μελών της Βουλής και της Γερουσίας. 

 

Η ομιλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, όμως αναβλήθηκε πριν λίγες μέρες, εξαιτίας του shutdown. Τη νέα ημερομηνία έκανε γνωστή η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. 

 

Η ημερομηνία αυτή έγινε «αμοιβαία» αποδεκτή κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης των δύο πολιτικών, διευκρίνισε σε επιστολή της η Πελόσι, η οποία είναι επιφορτισμένη εκ του αξιώματός της να προσκαλεί επίσημα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλήσει στο Κογκρέσο. «Αποδέχομαι μετά μεγάλης μου τιμής», ανέφερε ο Τραμπ στην απαντητική του επιστολή.

 

Η εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας αυτής, στην οποία παραδοσιακά οι Aμερικανοί πρόεδροι αναφέρονται στο πρόγραμμά τους και στο όραμά τους για το μέλλον της χώρας, έγινε αφορμή για ένα μπραντεφέρ ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικάνο και τη Δημοκρατική αντίπαλό του.

 

Ο Τραμπ αναγκάστηκε να αναβάλει τον λόγο του shutdown, δηλαδή της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, το οποίο τερματίστηκε  την Παρασκευή, έπειτα από35 ημέρες απόλυτης παράλυσης, που έπληξε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους και πάνω από ένα εκατομμύριο συμβασιούχους και υπεργολάβους.

 

Η Πελόσι απαίτησε από τον πρόεδρο να αναβάλει την παρέμβασή του με πρόσχημα ότι θα ήταν δύσκολο να περιφρουρηθεί η ασφάλεια του Κογκρέσου λόγω του shutdown. Ο Τραμπ ακύρωσε ένα ταξίδι της προέδρου της Βουλής στο Αφγανιστάν, κάτι που πολλοί θεώρησαν κίνηση αντιποίνων.

 

Ο πρόεδρος βγήκε εξασθενημένος από αυτή τη μάχη, που προκάλεσε ο ίδιος, αφού δέχθηκε να αφήσει κατά μέρος προσωρινά τη χρηματοδότηση που απαιτεί για το τείχος που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να τελειώσει το πιο παρατεταμένο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Αποδέχθηκε να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τα μέτρα και τα μέσα ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.

 

Απείλησε όμως να προκαλέσει νέα παράλυση του κράτους από την 15η Φεβρουαρίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία και δεν υπάρξει συναίνεση για το τείχος στα σύνορα. Απείλησε ξανά να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», κίνηση που θα του επέτρεπε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να ενεργοποιήσει τις έκτακτες εξουσίες που θα διέθετε σε αυτή την περίπτωση.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr