Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Ζελένσκι- Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Ζελένσκι- Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι κατευθύνεται προς την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

«(Βρίσκομαι) στο δρόμο προς τις ΗΠΑ για να ενισχύσω την ανθεκτικότητα και τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επίσκεψη και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει «σημαντική» βοήθεια στον ουκρανικό στρατό — που θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, τουλάχιστον μια συστοιχία του προηγμένου αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συμπληρώθηκαν 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει επίσης στο Κογκρέσο και θα πραγματοποιήσει μια σειρά διμερών συναντήσεων. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος φιλοξενεί τακτικά ξένους ηγέτες στο Κίεβο και έχει επισκεφθεί στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία. Χθες πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην πόλη Bakhmut της πρώτης γραμμής του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης μιλήσει συχνά με παγκόσμιους ηγέτες μέσω τηλεφώνου και μέσω βιντεοκλήσης - συχνά από το γραφείο του στο Κίεβο.

Αλλά μια απροειδοποίητη επίσκεψη σε μια ξένη χώρα σηματοδοτεί την πρώτη από την έναρξη του πολέμου και επίσης τη σημασία της σχέσης Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, που έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης.

Σε επιστολή της την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να παραστούν το βράδυ της Τετάρτης στην συνεδρίαση.

«Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια πολύ ιδιαίτερη εστίαση στη δημοκρατία», έγραψε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ενημέρωσή πριν από την επίσκεψη Ζελένσκι, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την προώθηση ενός νομοσχεδίου που θα δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2023.

Όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες για άμεση στρατιωτική υποστήριξη από την έναρξη της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM