Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για όσα πέρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για καταναγκαστική εργασία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Ο Αλμπέρτ Κοριερί / Φωτ: YouTube - Associated Press
0

Ένας Γάλλος άνδρας ηλικίας 102 ετών ζητά 43.000 ευρώ από το γαλλικό κράτος ως αποζημίωση για την καταναγκαστική εργασία που πραγματοποίησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θέλω να νιώθω περήφανος που είμαι Γάλλος και να μπορέσω να αφήσω πίσω μου αυτή τη γαλλογερμανική ιστορία. Αισθάνομαι προδομένος από τους πολιτικούς», δήλωσε στο Euronews ο Αλμπέρτ Κοριερί, ο οποίος θα γίνει 103 ετών φέτος.

Ο Κοριερί ήταν μόλις 21 ετών όταν Γερμανοί αξιωματικοί τον πήραν από ένα εστιατόριο στη Μασσαλία, όπου εργαζόταν ως υδραυλικός. Τον έστειλαν στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος υποχρεωτικής εργασίας (STO) που θέσπισε η φιλογερμανικη γαλλική κυβέρνηση του Βισύ, το 1943.

Ο Κοριερί εργάστηκε στο χημικό εργοστάσιο IG Farben στο στρατόπεδο Ludwigshafen μέχρι την απελευθέρωσή του από Αμερικανούς στρατιώτες στις 15 Απριλίου 1945.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος της καταναγκαστικής εργασίας του, ο άνδρας ασκεί αγωγή κατά του γαλλικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 43.000 ευρώ - που αντιστοιχεί σε περίπου 10 ευρώ ανά ώρα - για τα περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας που πραγματοποίησε παρά τη θέλησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Κοριερί δήλωσε στο Euronews ότι αγωνίζεται για να λάβει αποζημίωση από τη δεκαετία του 1950.

«Δεν κατάφερα ποτέ τίποτα, αλλά πέρυσι ένας φίλος ιστορικός μου πρότεινε να προσφύγω στη δικαιοσύνη», είπε.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μου, δεν έχω την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμα. Το να πάρω τα χρήματα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια, είναι αυτά που μου οφείλονται και θα τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου αν δεν μπορώ να τα ξοδέψω όλα», πρόσθεσε ο Κοριερί.

O Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση την Τρίτη

Ο Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση για την υπόθεσή του στη Μασσαλία την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο εισηγητής δικαστής δήλωσε ότι ένας νόμος του 1951 - ο οποίος επιτρέπει στους καταναγκαστικούς εργάτες να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γαλλικό κράτος - λειτουργεί με παραγραφή από το 1955 και μετά.

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, θα ήταν πολύ αργά για τον Κοριερί, ο οποίος αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου στις 18 Μαρτίου, να καταθέσει την αξίωσή του για αποζημίωση.

Ο Μισέλ Ποτό, δικηγόρος του Κοριερί, δήλωσε στο Euronews ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Ο πελάτης μου απελάθηκε και υποδουλώθηκε, και τα δύο αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν παραγραφεί, οπότε αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημά μας, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε.

Τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του Euronews, τα οποία περιλαμβάνουν την κάρτα απέλασης του Κοριερί και τη «κάρτα θύματος απέλασης», παρέχουν αποδείξεις ότι απελάθηκε και αναγκάστηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Υπηρεσίας Εργασίας.

Ο Ποτό δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν σημαντική επειδή ήταν «ένας αγώνας για την ιστορία και τη μνήμη».

«Τα θύματα της υπηρεσίας υποχρεωτικής εργασίας δεν πρέπει να παραμείνουν τα ξεχασμένα θύματα της ιστορίας», πρόσθεσε.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες απελάθηκαν για να εργαστούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, πολλοί έχασαν τη ζωή τους και πλέον ελάχιστοι επιζώντες είναι ακόμη εν ζωή.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM