Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για όσα πέρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 102 του χρόνια, Γάλλος ζητά αποζημίωση 43.000€ για καταναγκαστική εργασία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Ο Αλμπέρτ Κοριερί / Φωτ: YouTube - Associated Press
0

Ένας Γάλλος άνδρας ηλικίας 102 ετών ζητά 43.000 ευρώ από το γαλλικό κράτος ως αποζημίωση για την καταναγκαστική εργασία που πραγματοποίησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θέλω να νιώθω περήφανος που είμαι Γάλλος και να μπορέσω να αφήσω πίσω μου αυτή τη γαλλογερμανική ιστορία. Αισθάνομαι προδομένος από τους πολιτικούς», δήλωσε στο Euronews ο Αλμπέρτ Κοριερί, ο οποίος θα γίνει 103 ετών φέτος.

Ο Κοριερί ήταν μόλις 21 ετών όταν Γερμανοί αξιωματικοί τον πήραν από ένα εστιατόριο στη Μασσαλία, όπου εργαζόταν ως υδραυλικός. Τον έστειλαν στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος υποχρεωτικής εργασίας (STO) που θέσπισε η φιλογερμανικη γαλλική κυβέρνηση του Βισύ, το 1943.

Ο Κοριερί εργάστηκε στο χημικό εργοστάσιο IG Farben στο στρατόπεδο Ludwigshafen μέχρι την απελευθέρωσή του από Αμερικανούς στρατιώτες στις 15 Απριλίου 1945.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά το τέλος της καταναγκαστικής εργασίας του, ο άνδρας ασκεί αγωγή κατά του γαλλικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 43.000 ευρώ - που αντιστοιχεί σε περίπου 10 ευρώ ανά ώρα - για τα περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας που πραγματοποίησε παρά τη θέλησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Κοριερί δήλωσε στο Euronews ότι αγωνίζεται για να λάβει αποζημίωση από τη δεκαετία του 1950.

«Δεν κατάφερα ποτέ τίποτα, αλλά πέρυσι ένας φίλος ιστορικός μου πρότεινε να προσφύγω στη δικαιοσύνη», είπε.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μου, δεν έχω την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμα. Το να πάρω τα χρήματα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια, είναι αυτά που μου οφείλονται και θα τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου αν δεν μπορώ να τα ξοδέψω όλα», πρόσθεσε ο Κοριερί.

O Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση την Τρίτη

Ο Κοριερί παραβρέθηκε σε ακρόαση για την υπόθεσή του στη Μασσαλία την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο εισηγητής δικαστής δήλωσε ότι ένας νόμος του 1951 - ο οποίος επιτρέπει στους καταναγκαστικούς εργάτες να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γαλλικό κράτος - λειτουργεί με παραγραφή από το 1955 και μετά.

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, θα ήταν πολύ αργά για τον Κοριερί, ο οποίος αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου στις 18 Μαρτίου, να καταθέσει την αξίωσή του για αποζημίωση.

Ο Μισέλ Ποτό, δικηγόρος του Κοριερί, δήλωσε στο Euronews ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Ο πελάτης μου απελάθηκε και υποδουλώθηκε, και τα δύο αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν παραγραφεί, οπότε αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημά μας, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε.

Τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του Euronews, τα οποία περιλαμβάνουν την κάρτα απέλασης του Κοριερί και τη «κάρτα θύματος απέλασης», παρέχουν αποδείξεις ότι απελάθηκε και αναγκάστηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Υπηρεσίας Εργασίας.

Ο Ποτό δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν σημαντική επειδή ήταν «ένας αγώνας για την ιστορία και τη μνήμη».

«Τα θύματα της υπηρεσίας υποχρεωτικής εργασίας δεν πρέπει να παραμείνουν τα ξεχασμένα θύματα της ιστορίας», πρόσθεσε.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες απελάθηκαν για να εργαστούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, πολλοί έχασαν τη ζωή τους και πλέον ελάχιστοι επιζώντες είναι ακόμη εν ζωή.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM