Απεργία της ΓΣΕΕ

Πέθανε σε ηλικία 105 ετών «ο πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας»

Πέθανε σε ηλικία 105 ετών «ο πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας» Facebook Twitter
Ο Shyam Saran Negi πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε όταν η Ινδία διεξήγαγε τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.
0

Πέθανε σε ηλικία 105 ετών ο άνδρας που ονομάστηκε «πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας».

Ο Shyam Saran Negi πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε όταν η Ινδία διεξήγαγε τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

Ο Negi έκτοτε έχει ψηφίσει σε όλες τις εκλογές.

Ο αιωνόβιος άνδρας είχε ψηφίσει μόλις τρεις ημέρες πριν από το θάνατό του στις βουλευτικές εκλογές για την πολιτεία του Χιματσάλ Πραντές.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε σε μια ανεξάρτητη Ινδία, επειδή η πολιτεία του είχε ανοίξει τις κάλπες πέντε μήνες νωρίτερα το 1951 (για τις εκλογές του 1952) προκειμένου να αποφύγουν οι πολίτες την έντονη χιονόπτωση που επικρατούσε.

Το αποτέλεσμα ήταν μια συντριπτική νίκη για το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο και ο Jawaharlal Nehru έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ινδίας, μετά από σχεδόν 100 χρόνια βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας μεταξύ 1848 και 1947.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Negi όταν έστειλε την ψήφο του ταχυδρομικά ενόψει των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Negi δεν παρευρέθηκε σε εκλογικό τμήμα και επέλεξε να στείλει το ψηφοδέλτιό του λόγω προβλημάτων υγείας.

Το 2014, ο Negi έγινε πρεσβευτής της Εκλογικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ψηφοφορία και πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο της Google για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ψηφίσουν στις εκλογές.

«Η νεολαία πρέπει να παρουσιαστεί και να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία, καθώς δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και καθήκον μας να συμμετέχουμε στις εκλογές ασκώντας το προνόμιο μας», φέρεται να είπε λίγο πριν στείλει την ψήφο του.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απέτισε φόρο τιμής στον Negi. Η κυβέρνηση είπε ότι θα αποτεφρωθεί με πλήρεις κρατικές τιμές στο χωριό του στην Κάλπα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ