Πέθανε σε ηλικία 105 ετών «ο πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας»

Πέθανε σε ηλικία 105 ετών «ο πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας» Facebook Twitter
Ο Shyam Saran Negi πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε όταν η Ινδία διεξήγαγε τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.
0

Πέθανε σε ηλικία 105 ετών ο άνδρας που ονομάστηκε «πρώτος ψηφοφόρος της Ινδίας».

Ο Shyam Saran Negi πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε όταν η Ινδία διεξήγαγε τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

Ο Negi έκτοτε έχει ψηφίσει σε όλες τις εκλογές.

Ο αιωνόβιος άνδρας είχε ψηφίσει μόλις τρεις ημέρες πριν από το θάνατό του στις βουλευτικές εκλογές για την πολιτεία του Χιματσάλ Πραντές.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο άτομο που ψήφισε σε μια ανεξάρτητη Ινδία, επειδή η πολιτεία του είχε ανοίξει τις κάλπες πέντε μήνες νωρίτερα το 1951 (για τις εκλογές του 1952) προκειμένου να αποφύγουν οι πολίτες την έντονη χιονόπτωση που επικρατούσε.

Το αποτέλεσμα ήταν μια συντριπτική νίκη για το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο και ο Jawaharlal Nehru έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ινδίας, μετά από σχεδόν 100 χρόνια βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας μεταξύ 1848 και 1947.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Negi όταν έστειλε την ψήφο του ταχυδρομικά ενόψει των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Negi δεν παρευρέθηκε σε εκλογικό τμήμα και επέλεξε να στείλει το ψηφοδέλτιό του λόγω προβλημάτων υγείας.

Το 2014, ο Negi έγινε πρεσβευτής της Εκλογικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ψηφοφορία και πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο της Google για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ψηφίσουν στις εκλογές.

«Η νεολαία πρέπει να παρουσιαστεί και να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία, καθώς δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και καθήκον μας να συμμετέχουμε στις εκλογές ασκώντας το προνόμιο μας», φέρεται να είπε λίγο πριν στείλει την ψήφο του.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απέτισε φόρο τιμής στον Negi. Η κυβέρνηση είπε ότι θα αποτεφρωθεί με πλήρεις κρατικές τιμές στο χωριό του στην Κάλπα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM