Σπάνια απεργία σήμερα στα ολλανδικά σχολεία-Οι δάσκαλοι ζητούν μεγαλύτερους μισθούς

Σπάνια απεργία σήμερα στα ολλανδικά σχολεία-Οι δάσκαλοι ζητούν μεγαλύτερους μισθούς Facebook Twitter
0

Τα περισσότερα Δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, αφήνοντας για μια μέρα χωρίς σχολείο περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, καθώς οι δάσκαλοι πραγματοποιούν μια σπάνια μαζική απεργία ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

 

Περίπου 90.000 δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στη δεύτερη γενική απεργία που πραγματοποιείται στον κλάδο από τη δεκαετία του 1980. Το 90% όλων των Δημοτικών σχολείων αναμένεται να παραμείνουν κλειστά.

 

«Οι μισθοί μας ελάχιστα αυξήθηκαν τα δέκα τελευταία χρόνια, ενώ η δουλειά γίνεται όλο και δυσκολότερη», δήλωσε ο 37χρονος δάσκαλος Μπαρτ Άουντενερντ. «Κάτι πρέπει να γίνει τώρα ώστε να γίνουν οι δουλειές μας περισσότερο ελκυστικές και να αποφευχθεί μια μεγάλη έλλειψη δασκάλων τα επόμενα χρόνια».

 

Η κινητοποίηση των δασκάλων αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίοι αισθάνονται απογοητευμένοι καθώς η επιταχυνόμενη ανάτυξη δεν έχει συνδυαστεί με μισθολογικές αυξήσεις.

 

Ακόμη και φέτος που η οικονομία αναμένεται να υπερβεί άλλες οικονομίες της ευρωζώνης καταγράφοντας ανάπτυξη 3,3%, οι συνολικές μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες στο 1,6%.

 

Οι δάσκαλοι των Δημοτικών, μερικοί από τους οποίους εκπροσωπούνται από συνδικάτα, έχουν ζητήσει μια εφάπαξ κυβερνητική δαπάνη 1,4 δισεκ. ευρώ ώστε οι μισθοί τους να αντιστοιχίσουν με αυτούς των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό θα έδινε επίσης τη δυνατότητα στους δασκάλους να δαπανούν λιγότερο χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα.

 

Οι δάσκαλοι του Δημοτικού κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέγιστος μισθός τους είναι περίπου 1.000 ευρώ χαμηλότερος.

 

Η έκκληση για υψηλότερους μισθούς υποστηρίζεται από πρόσωπα όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ, οι οποίοι έχουν καλέσει ολλανδικές εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς. Μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις τους έχουν αγνοηθεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM