Σολτς: «Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σολτς: «Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» Facebook Twitter
Φωτ: EPA/CLEMENS BILAN / POOL
0

«Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι εφικτή μόνο εάν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel.

«Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν», επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, προκειμένου να είναι αποδεκτή, θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.

«Θα τους εξοπλίσουμε κατά τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους. Είμαστε διαθέσιμοι ως εγγυητές. Δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, όπως την είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται για την απροθυμία του να παραδώσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία - όπως και δεκάδες σύμμαχοι - έχει ήδη παραδώσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και πολύ υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται, εξήγησε, για οπλισμό που βοήθησε άμεσα την Ουκρανία στον αμυντικό αγώνα της.

Για τον Όλαφ Σολτς, βασικό ζητούμενο σε αυτή τη σύρραξη είναι το ΝΑΤΟ να μην εξελιχθεί σε εμπόλεμο μέρος: «Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε.

«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο. Το σημαντικότερο είναι να σκεφτόμαστε προσεκτικά κάθε βήμα μας και να συντονιζόμαστε μεταξύ μας. Κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε.

Επισήμανε πάντως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται μια στρατιωτικά ισχυρότερη Γερμανία.

Ερωτώμενος εάν από τη μέχρι τώρα επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποκλείεται, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δραματικές δυσκολίες, καθώς οι κυρώσεις προκαλούν τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία, ενώ «η αλυσίδα από στρατιωτικές ήττες δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα».

Μια ψυχρή ειρήνη, η οποία δεν θα επισφραγιστεί από ειρήνη με συμφωνία, δεν θα απαλλάξει τη Ρωσία από τις κυρώσεις, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν «βρίσκεται υπό τρομερή πίεση».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά δεινά που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση η οποία θα συνεπάγεται ανυπολόγιστα δεινά για ολόκληρη την ήπειρο ή τον κόσμο», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM