Σχέδιο 14 σημείων από το Ιράν για να τελειώσει πόλεμος μέσα σε 30 ημέρες: «Θα το μελετήσω» λέει ο Τραμπ

ΙΡΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΕΛΟΣ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου Unsplash
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα «μελετήσει» τη νέα πρόταση του Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αφού απέρριψε προηγούμενη ιρανική προσφορά κι απείλησε να «κονιορτοποιήσει» τη χώρα.

Το αδιέξοδο παραμένει αφότου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός την 8η Απριλίου, έπειτα από κάπου 40 ημέρες αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών και ιρανικών αντιποίνων σε όλη την περιοχή.

Αξιωματικός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων έκρινε χθες πως είναι «πιθανή» η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ, καθώς ο μοναδικός ως τώρα μεταπολεμικός κύκλος διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στο Ισλαμαμπάντ την 11η Απριλίου ήταν άκαρπος, καθώς τα χάσματα ανάμεσά τους παραμένουν μεγάλα, από τα Στενά του Ορμούζ ως την πτυχή του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

«Θα μελετήσω σύντομα, σχέδιο που μόλις μας έστειλε το Ιράν, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», με άλλα λόγια από ιδρύσεως Ισλαμικής Δημοκρατίας, πέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social.

Εξάλλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Φλόριντα αν θα διατάξει να ξαναρχίσουν οι βομβαρδισμοί στο Ιράν, ο μεγιστάνας απάντησε «δεν θέλω να το πω αυτό. Εννοώ, δεν μπορώ να το πω σ’ έναν δημοσιογράφο. Αν (σ.σ. οι Ιρανοί) φερθούν ανάρμοστα, αν κάνουν κάτι κακό (...) θα δούμε. Είναι μια πιθανότητα, θα μπορούσε να συμβεί».

Σχέδιο 14 σημείων από το Ιράν

Σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τεχεράνη διαβίβασε στην Ουάσιγκτον, μέσω Πακιστάν, σχέδιο για να τερματιστεί ο πόλεμος μέσα σε 30 ημέρες.

Σύμφωνα με το Tasnim, το Ιράν αξιώνει στο σχέδιο αυτό να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τομείς κοντά στο έδαφός του, να αρθεί ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών, να αποδεσμευτούν παγωμένοι ιρανικοί πόροι, να καταβληθούν επανορθώσεις, να αρθούν οι κυρώσεις, να υπάρξει «μηχανισμός» για τα Στενά του Ορμούζ και να κηρυχθεί «το τέλος του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

Το πρακτορείο δεν αναφέρθηκε στον φάκελο του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης. Αυτό όμως είναι κεντρικό ζήτημα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που κατηγορούν το Ιράν πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο- κάτι που η ιρανική ηγεσία διαψεύδει επί δεκαετίες.

Η ιρανική διπλωματία είχε ήδη διαβιβάσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα νέο κείμενο στο Πακιστάν, χωρίς να διαρρεύσει καμιά λεπτομέρεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν τον «ικανοποιεί» η πρόταση. Κι ενώ είχε ήδη απειλήσει να αφανίσει «τον πολιτισμό» του Ιράν, πρόσθεσε πως θα προτιμούσε να μην «κονιορτοποιήσει μια για πάντα» την Ισλαμική Δημοκρατία, η επανέναρξη του πολέμου συνεχίζει να είναι «μια επιλογή».

«Είναι πιθανή η επανέναρξη της σύρραξης ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ και τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν καμιά υπόσχεση ή συμφωνία», σχολίασε χθες ο Μοχαμάντ Τζαφάρ Ασαντί, στέλεχος της διοίκησης Χατάμ αλ Ανμπιγιά των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Το Ιράν «έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο»

Είτε ο πόλεμος ξαναρχίσει, είτε επιλεγεί η οδός της διπλωματίας, η Τεχεράνη είναι «έτοιμη» για οποιοδήποτε σενάριο και «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ», έκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε, στη θεωρία, προθεσμία ως την Παρασκευή για να ζητήσει έγκριση του Κογκρέσου για να συνεχίσει την πόλεμο. Αντ’ αυτού, προτίμησε να απευθύνει επιστολή στους κοινοβουλευτικούς για να τους ειδοποιήσει πως οι εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν έχουν «τερματιστεί», μολονότι πολλοί δημοκρατικοί σημείωσαν πως η συνεχιζόμενη παρουσία- και η συνεχιζόμενη ενίσχυση κι ο ανεφοδιασμός--δυνάμεων στην περιοχή υποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, συμπεριλαμβανομένων ρεπουμπλικάνων, επέκριναν επίσης την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι θα αποσύρει κάπου 5.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ από τη Γερμανία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, απτόητος, απείλησε χθες να αποσύρει «πολλούς περισσότερους», καθώς συνεχίζει να μην κρύβει την αγανάκτησή του για την έλλειψη υποστήριξης από τους Ευρωπαίους στον πόλεμο αυτό.

Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Ιράν και στον Λίβανο, κι έχει επιπτώσεις που συνεχίζουν να κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν απογειωθεί, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2022.

Καθώς, παρότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ανασταλεί, η σύγκρουση έχει προσλάβει πλέον άλλες μορφές. Η Ουάσιγκτον επιβάλλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια, σε αντίποινα για το de facto κλείσιμο από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το ένα πέμπτο των υδρογονανθράκων που καταναλώνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την άλλη, στον Λίβανο, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Σάββατο νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στον νότο, σύμφωνα με το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI. Σε ανακοινωθέν τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι έπληξαν «περίπου 70 στρατιωτικές υποδομές» και ότι «κατέστρεψαν περίπου 50 εγκαταστάσεις υποδομών της Χεζμπολά σε διάφορους τομείς».

Αν και, χάρη στην κατάπαυση του πυρός, η ζωή πολλών Ιρανών έχει επιστρέψει σε κάποια ομαλότητα, την καθημερινότητά τους πλακώνει ο πληθωρισμός που έχει εκραγεί, όπως και η ανεργία, στη χώρα η οικονομία της οποίας έχει υποστεί σκληρά πλήγματα, έπειτα από δεκαετίες διεθνών κυρώσεων.

Ο Αμίρ, 40 ετών, περιγράφει πως ξεκινά την ημέρα του «βλέποντας τις ειδήσεις και τις νέες εκτελέσεις». «Ο κόσμος προσπαθεί ν’ αντέξει, αλλά βλέπουμε πως οδεύει να καταρρεύσει», είπε ο Αμίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως παθαίνει «κρίσεις πανικού έξι φορές την ημέρα». Υπενθυμίζεται πως το ιρανικό σύστημα δικαιοσύνης ανακοίνωσε μόλις χθες τον απαγχονισμό άλλων δυο ανδρών, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία επ’ ωφελεία του Ισραήλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο Πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM