Ο Μπάιντεν μιλά πρώτη φορά για «γενοκτονία» στην Ουκρανία - Επίθεση στον Πούτιν

Σφοδρή επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν: Έκανε πρώτη φορά λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY IMAGES
0

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι πλέον κατηγορεί τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη αυτή για να περιγράψει τι συμβαίνει στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Δημοκρατικός προέβλεψε χθες ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο Τζο Μπάιντεν πρόφερε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».

«Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η δυνατότητά σας να γεμίσετε με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», δήλωσε, βαφτίζοντας την άνοδο της τιμής των καυσίμων «αύξηση του Πούτιν».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έφθασε στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Για τον Τζο Μπάιντεν, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας κατά «το 70%», λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και βασικών τροφίμων εξαιτίας «του Πούτιν». Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι με την οικονομική πολιτική του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μπάιντεν έχει κάνει ορισμένες δηλώσεις που αναγκάστηκαν κατόπιν να ανασκευάσουν, ή να διευκρινίσουν, στελέχη της κυβέρνησής του. Η πλέον αμφιλεγόμενη είναι αυτή που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πολωνία, όταν είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να επιτραπεί να «παραμείνει στην εξουσία». Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε κατόπιν να ξεκαθαρίσει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ). Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που εντέλει αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.

Ο Ζελένσκι εξήρε τον Μπάιντεν για τις δηλώσεις περί «γενοκτονίας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε μέσω Twitter τον Τζο Μπάιντεν διότι κατηγόρησε για «γενοκτονία» τον ρωσικό στρατό, που προχώρησε σε εισβολή στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM