Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
0

Υποχωρούν σήμερα οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και οι νέες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο έπληξαν την τουρκική λίρα και το ραντ της Νότιας Αφρικής.

Η Τουρκία βρέθηκε και πάλι στο κέντρο της καταιγίδας, με τη λίρα να υποχωρεί περίπου 2%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα που αναμένεται να φθάσουν στο 4% από την αρχή της εβδομάδας και οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη που είχε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δεύτερη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα.

Οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας την καθιστούν πιο ευάλωτη σε μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές είναι ανήσυχοι σχετικά με τη δέσμευση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να ενισχύσει τον έλεγχό του στη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Τα πιθανότερα σενάρια για την Τουρκία μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου περιλαμβάνουν μία περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση, μικρότερη θεσμική ανεξαρτησία και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης - όλα αυτά μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά το νόμισμα», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale.

Η απόδοση των εγχώριων 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε στο νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του 15,92%, ενώ οι τιμές ορισμένων ομολόγων σε δολάρια μειώθηκε περισσότερο από 1 σεντ.

«Το τέλος του φθηνού χρήματος σηματοδοτεί αυξημένους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές», έγραψε αναλυτής της Societe Generale σε σημείωμα στους πελάτες της, προσθέτοντας ότι αναμένει μεγαλύτερη αδυναμία των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωνε πτώση 0,5%, μετά από δύο ημέρες ανόδου, με σημαντικές απώλειες να καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η βουτιά που έκανε η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE επηρέασε τους δείκτες των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας, που υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Η μετοχή της ZTE στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε 41,5%, εξαλείφοντας περίπου 3 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία, μετά τη συμφωνία της εταιρείας να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων, στα οποία θα υποβληθούν δασμοί 25%, κάτι που επέτεινε τη νευρικότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM