Σε επιφυλακή Βρετανία, Γαλλία και Αυστρία μετά τις χθεσινές επιθέσεις

Σε επιφυλακή Βρετανία, Γαλλία και Αυστρία μετά τις χθεσινές επιθέσεις Facebook Twitter
EPA/HANNAH MCKAY
0

Σε επιφυλακή βρίσκονται Βρετανία, Γαλλία και Αυστρία, μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα και την πτώση ενός φορτηγού πάνω στον κόσμο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεωρεί τα μέτρα ασφαλείας κατά την εορταστική περίοδο. Ειδικότερα, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «έχει καταρτίσει λεπτομερή σχέδια για την προστασία δημόσιων εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». «Σε τακτική βάση, ως προληπτικό μέτρο, αναθεωρούμε τα σχέδιά μας μετά τις επιθέσεις στο εξωτερικό, και το κάνουμε αυτή τη στιγμή έπειτα από τα τρομερά συμβάντα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα χθες βράδυ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει «υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» και ανταποκρίνεται με σχέδιο επίσης εξαιρετικά υψηλής επιφυλακής. «Έχουμε υψηλό επίπεδο απειλής και έχουμε επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», τόνισε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τη Γερμανία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου και η Αυστρία. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοίνωσε ότι οι μονάδες επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα «Κόμπρα» και η Αστυνομία του αεροδρομίου τίθενται έως τις 9 Ιανουαρίου σε «ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού», ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων να επεξεργασθούν εκ νέου τους σχεδιασμούς ασφάλειας για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Επισήμανε ταυτόχρονα πως, σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Αυστρία δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε σε άλλους διαύλους. Όπως παρατήρησε, δεν μπορούν να αποφευχθούν σε όλες τις περιπτώσεις επιθέσεις από δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται από μόνοι τους, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να περνά στους ανθρώπους την ιδέα ότι υπάρχει μία απόλυτη ασφάλεια 100%. Κατά την άποψή του, μία ματαίωση των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων ή η αποφυγή επισκέψεων σε χριστουγεννιάτικες αγορές, θα ήταν μία λανθασμένη αντίδραση καθώς, όπως ανέφερε, «εάν μία δημοκρατική κοινωνία γονατίζει μπροστά στην τρομοκρατία, αυτό είναι ένα λάθος μήνυμα».

Στις δηλώσεις του ο αυστριακός υπουργός δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει φήμες ότι ο συλληφθείς ύποπτος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου είχε φθάσει στη Γερμανία μέσω Αυστρίας, καθώς, όπως σημείωσε, ο ύποπτος εμφανιζόταν με διάφορες ταυτότητες και η υπόθεση θα μπορεί να διαλευκανθεί μόνον εάν ληφθούν τα βιομετρικά στοιχεία του από τη Γερμανία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ