Σαουδική Αραβία: Απετράπησαν επιθέσεις των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους

Σαουδική Αραβία: Απετράπησαν επιθέσεις των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ανατολικής περιοχής της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, απετράπη το Σάββατο. 

Αυτό ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ που ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.

Πύραυλος αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε πάνω από την πόλη Ντάμαμ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον συνασπισμό που ζήτησε να μην κατονομαστεί και αναρτήσεις κατοίκων της πόλης σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στην πόλη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, ενώ 14 κατοικίες υπέστησαν ελαφριές ζημιές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Η συμμαχία επέρριψε την ευθύνη στους Χούθι. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από τους σιίτες αντάρτες μέχρι στιγμής.

Ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Τζάζαν και της Νατζράν (νότια) και ότι κατέρριψε τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) στα οποία είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και πετούσαν προς το βασίλειο.

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις από τους Χούθι. Τον Σεπτέμβριο του 2019, επλήγησαν δύο εργοστάσια της ARAMCO στο ανατολικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα για ένα διάστημα η πετρελαϊκή παραγωγή του βασιλείου να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική κρατική τηλεόραση Αλ Ιχμπαρίγια, η συμμαχία δεσμεύθηκε να λάβει «αυστηρά μέτρα» για την προστασία των αμάχων.

Οι νέες επιθέσεις καταγράφηκαν τέσσερις ημέρες έπειτα από αυτή εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα (νότια) με UAVs που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άνθρωποι και επίσης αποδόθηκε από σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ στους Χούθι. Σημειώθηκαν εξάλλου μερικές ώρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ.

Επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας κυρίως σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία επενέβη στη σύρραξη στην Υεμένη στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και εναντίον των Χούθι στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Στον πόλεμο αυτό έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άλλοι. Στην Υεμένη εκτυλίσσεται αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βορρά και την πρωτεύουσα Σανάα, απαιτούν να τερματιστεί ο αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους προτού διαπραγματευθούν μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM