Σαλάμ Αμπντεσλάμ: Ισόβια κάθειρξη στον τζιχαντιστή για τη σφαγή στο Μπατακλάν - «Σπάνια ποινή»

Σαλάμ Αμπντεσλάμ: Ισόβια κάθειρξη στον τζιχαντιστή για τη σφαγή στο Μπατακλάν - Facebook Twitter
0

Ο Σαλάχ Αμπτντεσλάμ, ο μόνος επιζών από την ομάδα των δέκα τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν με συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις το Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, καταδικάστηκε απόψε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή από το Ειδικό Εφετείο του Παρισιού. 

Ο 32χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος πολίτης γεννημένος στις Βρυξέλλες, κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 13 Νοεμβρίου του 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 490. 

Ο Αμπντεσλάμ υποστήριξε στη δίκη ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Όμως, βασιζόμενο στην έρευνα και στις καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι στην πραγματικότητα η ζώνη δεν εξερράγη λόγω δυσλειτουργίας.

Στην αρχή της δίκης ο 32χρονος είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ήταν «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει εκείνη την εποχή το Ισλαμικό Κράτος. Στο στόχαστρο είχαν μπει η συναυλιακή αίθουσα Μπατακλάν, έξι μπαρ και εστιατόρια και ο χώρος γύρω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς.

Οι πέντε δικαστές δέχτηκαν την πρόταση της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει την επιβολή αυτής της σπάνιας ποινής, με βάση την οποία καθίσταται απίθανη η αποφυλάκιση του Αμπντεσλάμ αφού εκτίσει ένα μέρος της ποινής του. Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει επιβληθεί τέτοια ποινή από γαλλικά δικαστήρια.

Η δίκη, που διεξήχθη σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου του Παρισιού, κράτησε εννέα μήνες.

Σαλάμ Αμπντεσλάμ: Ισόβια κάθειρξη στον τζιχαντιστή για τη σφαγή στο Μπατακλάν - Facebook Twitter
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από τον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν - Φωτ.: ΕΡΑ
Σαλάμ Αμπντεσλάμ: Ισόβια κάθειρξη στον τζιχαντιστή για τη σφαγή στο Μπατακλάν - Facebook Twitter
130 άνθρωποι έπεσαν νεκροί στο επεισόδιο ομηρίας και τις επιθέσεις στο Μπατακλάν στις 13 Νοέμβρη του 2015 - Φωτ.: ΕΡΑ

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 20 κατηγορούμενους για όλες τις κατηγορίες (εκτός από έναν που κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της τρομοκρατίας) και τους επέβαλε ποινές από 2 έτη μέχρι ισόβια κάθειρξη.

Σε ισόβια κάθειρξη με δικαίωμα αναστολής στα 22 χρόνια, καταδικάστηκε ο Μοχαμέντ Αμπρινί, ο «άνθρωπος με το καπέλο» που κατηγορήθηκε και για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι έξι από τους κατηγορούμενους δικάζονταν ερήμην.

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ