Ρότερνταμ: Ο πορτοκαλί πεζόδρομος που «γεφυρώνει» τις στέγες κτηρίων

Ρότερνταμ: Ο πορτοκαλί πεζόδρομος που «γεφυρώνει» τις στέγες κτηρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Σε εξέλιξη είναι στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το φεστιβάλ Rotterdam Rooftop Days, ένα φεστιβάλ που δημιουργεί νέους χώρους δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις στέγες της πόλης και εκεί να ανακαλύψουν πολλές εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV εγκαινίασε τον Rotterdam Rooftop Walk, μια φωτεινή πορτοκαλί προσωρινή εγκατάσταση μήκους 600 μέτρων, προσβάσιμη σε διαβάτες, η οποία ξεκινά από το World Trade Centre του Ρότερνταμ και δημιουργεί μια γέφυρα προς το πολυκατάστημα Bijenkorf.

Ρότερνταμ: Ο πορτοκαλί πεζόδρομος που «γεφυρώνει» τις στέγες κτηρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram

Ο πορτοκαλί πεζόδρομος στις στέγες φιλοξενεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής των στεγών της πόλης: έργα καλλιτεχνών, ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων δείχνουν το πόσα πολλά είναι δυνατόν να γίνουν αν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι στέγες για πράσινο, αποθήκευση νερού, παραγωγή τροφίμων και ενέργειας. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα εικονικό χωριό και ένας «πράσινος» σχεδιασμός για τη στέγη του πολυκαταστήματος.

Ρότερνταμ: Ο πορτοκαλί πεζόδρομος που «γεφυρώνει» τις στέγες κτηρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram

«Ο προγραμματισμός για τις στέγες μπορεί να βοηθήσει σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η στεγαστική κρίση και η μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια· ο Rooftop Walk προσελκύει την προσοχή σε αυτά τα προβλήματα – κάνοντας τους επισκέπτες πιο συνειδητούς όσον αφορά τις δυνατότητες, ειδικά σε μια πόλη σαν το Ρότερνταμ όπου 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα επίπεδων στεγών παραμένουν αχρησιμοποίητα» υπογραμμίζουν οι αρχιτέκτονες του MVRDV.

Η εγκατάσταση ξεκινά από τη βάση του World Trade Centre, ανεβαίνει στην οροφή του και, διασχίζοντας σε ύψος 30 μέτρων την οδό Coolsingel – έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του Ρότερνταμ –, τη γεφυρώνει με την οροφή του Bijenkorf.

«Δεν πρέπει μόνον να κάνουμε κατάληψη στις στέγες μας και να τις κάνουμε πιο “πράσινες” αλλά πρέπει επίσης να τις συνδέσουμε κατά τρόπο που να προσφέρουμε στους κατοίκους του Ρότερνταμ ένα νέο πάρκο στις στέγες!» τόνισε ο Wilhelmus “Winy” Maas, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου. «Γι' αυτό, το πορτοκαλί χαλί και το γεφύρωμα της Coolsingel είναι μια ωραία πρώτη περίπτωση δοκιμής». 

Με πληροφορίες 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Διεθνή / Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Η δράση του αφεντικού της ιαπωνικής μαφίας αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια μυστικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ - Ο Ιάπωνας μαφιόζος έκανε «προσφορά» στον μυστικό πράκτορα της DEA την αγορά 50 τόνων ουρανίου και θορίου για 6.85 εκατ. δολάρια
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM