Ρωσικό δάκτυλο στην κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι αποκαλύπτει η La Stampa - Ο ρόλος του Σαλβίνι

Ρωσικό δάκτυλο στην κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι αποκαλύπτει η La Stampa - Ο ρόλος του Σαλβίνι Facebook Twitter
Ο Σαλβίνι, σε παλιότερη εμφάνισή του στο ευρωκοινοβούλιο, φορώντας T-shirt με τη μορφή του Πούτιν - Φωτ.: Getty Images
0

Η επιρροή του Κρεμλίνου στο ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, ενδέχεται να συνέβαλε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την παραίτηση Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa. 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που επικαλείται αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος στη Ρώμη ήρθε σε επαφή με κορυφαίο σύμβουλο του Σαλβίνι τον περασμένο Μάιο, για να διερευνήσει την πιθανότητα αν οι υπουργοί της Λέγκας προτίθεντο να παραιτηθούν από την κυβέρνηση Ντράγκι. 

Η συνάντηση έγινε μεταξύ του Αντόνιο Καπουάνο, συμβούλου διεθνών υποθέσεων του Σαλβίνι, και του Όλεγκ Κοστιούκοφ, αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη. 

Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία όπου ο Σαλβίνι δεχόταν επικρίσεις για παράλληλη διπλωματία με τη Ρωσία ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στιγμή που η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ταχθεί στο πλευρό των Ουκρανών. 

Ο Σαλβίνι είχε προγραμματίσει ταξίδι στη Μόσχα, όπως ισχυριζόταν για συνομιλίες επίτευξης ειρήνης- με πτήσεις που πλήρωσε η ρωσική πρεσβεία, κάτι που σύμφωνα με την ομάδα Σαλβίνι έγινε μόνο για τη διευκόλυνση του ταξιδιού και την παράκαμψη των δυσκολιών από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. 

Οι αποκαλύψεις αυτές βυθίζουν την ιταλική πολιτική σε βαθύτερη κρίση, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί εμφανίζουν ως ρυθμιστές τη Λέγκα του Σαλβίνι, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι και τους κεντροδεξιούς του Μπερλουσκόνι. 

«Fake news» 

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα και τα περί πιθανής ρωσικής επιρροής στην ιταλική πολιτική κρίση ο ηγέτης της Λέγκας έκανε λόγο για «fake news».

«Ας είμαστε σοβαροί» τόνισε, ερωτηθείς για το αν υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στην κυβερνητική κρίση, «είναι εξαιρετικά σοβαρό να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις». 

«Μια διχασμένη και απελπισμένη αριστερά... που ξοδεύει το χρόνο της αναζητώντας φασίστες, Ρώσους και ρατσιστές που δεν υπάρχουν» πρόσθεσε, επιμένοντας πως το κόμμα του είναι «στην πλευρά της Δύσης». 

Η ρωσική πρεσβεία δεν έχει σχολιάσει τις αποκαλύψεις, αν και στο παρελθόν έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή της στις ιταλικές υποθέσεις. 

Ο Σαλβίνι είναι θαυμαστής του Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανιζόμενος ακόμη και με T-shirt με τη μορφή του Ρώσου προέδρου, στάση που έφερνε σε δύσκολη θέση την ιταλική κυβέρνηση ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από Ansa, The Local, The Times/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: «Θέλει δράση» - Η δυσαρέσκεια Τραμπ για το αδιέξοδο με το Ιράν πίσω από το σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο με το Ιράν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, που συνδυάζει στρατιωτική παρουσία και διπλωματική πίεση, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή
THE LIFO TEAM