Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες φαίνεται να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 29 χιλιομέτρων από την πόλη Σούμι, τρία χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή από τις ουκρανικές δυνάμεις. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν νέα και συμβολικά σημαντική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου για την ανακατάληψη του χωριού Λόκνια, το οποίο είχε απελευθερωθεί μαζί με την υπόλοιπη περιοχή της Σούμι κατά την ουκρανική αντεπίθεση της άνοιξης του 2022. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο χωριό στην περιοχή που επανέρχεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πόλη Σούμι, που βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, δεν είχε ποτέ καταληφθεί από τους Ρώσους μετά την κλιμάκωση της εισβολής, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν όλο και περισσότερο την περιφερειακή πρωτεύουσα. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία συγκέντρωσε 50.000 στρατιώτες στο μέτωπο της Σούμι, ενώ μια σειρά οικισμών στην περιοχή έχουν ήδη πέσει.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολέγκ Χριγκόροφ, ανακοίνωσε την υποχρεωτική εκκένωση άλλων 11 χωριών στις 31 Μαΐου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκκενωμένων οικισμών στην περιοχή σε 213.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις τους έχουν φτάσει στα δυτικά σύνορα της περιφέρειας Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και για πρώτη φορά σε τρία χρόνια πολέμου προωθούνται στην γειτονική περιφέρεια Ντινιπροπετρόφσκ. Συγκεκριμένα, τμήμα τεθωρακισμένων δυνάμεων «έφτασε στα δυτικά σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και συνεχίζει την επίθεση στην περιοχή Ντινιπροπετρόφσκ», σύμφωνα με το υπουργείο.

Από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων, εκπρόσωπος των Νοτίων Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε: «Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει την πρόθεσή του να εισέλθει στην περιοχή Ντινιπροπετρόφσκ. Οι στρατιώτες μας κρατούν με θάρρος και επαγγελματισμό το μέτωπο, ανατρέποντας τα σχέδια του κατακτητή. Αυτή η προσπάθεια δεν σταματά ούτε για μια στιγμή».

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην βιομηχανική περιοχή του Ντινιπροπετρόφσκ αποτελεί σημαντικό συμβολικό και στρατηγικό πλήγμα για το Κίεβο, ειδικά μετά την επιτυχημένη επιχείρηση «Spiderweb» των ουκρανικών drones, που στόχευσε ρωσικά βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει το 2022 την προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πλήρη έλεγχο σε αυτές. Η πόλη Ντνίπρο, διοικητική πρωτεύουσα της περιφέρειας Ντινιπροπετρόφσκ, δέχεται σχεδόν συνεχείς επιθέσεις από την αρχή της εισβολής.

Παρατηρητές αναφέρουν επίσης ενδείξεις προέλασης ρωσικών δυνάμεων προς την πόλη Κοστιαντινίβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ, από διάφορες κατευθύνσεις. Η πόλη αποτελεί σημαντικό στρατηγικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Δημήτρι Ζαπορόζετς, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι επιχειρούν να «δημιουργήσουν προγεφύρωμα για επίθεση» στην Κοστιαντινίβκα.

Οι ουκρανικές πόλεις προετοιμάζονται για νέες νυχτερινές επιθέσεις με πυραύλους και drones, μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία δεν έχει απαντήσει πλήρως στην επιχείρηση «Spiderweb» της Δευτέρας, κατά την οποία 117 drones έπληξαν αεροσκάφη εντός της Ρωσίας.

Την Πέμπτη βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις πιο έντονες αεροπορικές επιθέσεις του πολέμου, με 452 drones και 45 πυραύλους να πλήττουν ουκρανικές πόλεις και υποδομές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται και νέες επιθέσεις.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι, αν και ο χρόνος δεν είναι σαφής, αναμένεται αντίποινα τις επόμενες μέρες, πιθανότατα με «ασύμμετρη» μορφή.

Με την όξυνση της σύγκρουσης, ακόμη και η περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Η μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων και σωρών νεκρών που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων.

Το Κίεβο και η Μόσχα είχαν συμφωνήσει να απελευθερώσουν όλους τους τραυματίες στρατιώτες και όσους είναι κάτω των 25 ετών, συνολικά πάνω από 1.000 από κάθε πλευρά. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να επιστρέψει τις σορούς 6.000 Ουκρανών στρατιωτών.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν προσήλθε να παραλάβει τις σωρούς που βρίσκονται ήδη στα σύνορα και ότι καθυστερεί την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρουν νεκρούς στα σύνορα.

Από την πλευρά της, η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Ρωσία για «βρώμικα παιχνίδια» και μη τήρηση των συμφωνημένων όρων, καθώς περιλαμβάνει στη λίστα αιχμαλώτων πρόσωπα που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Ο επικεφαλής των ρωσικών διαπραγματεύσεων, Βλαντίμιρ Μεδίνσκι, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η ουκρανική πλευρά ανέβαλε απροσδιόριστα τόσο την παραλαβή των σωρών όσο και την ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Το Συντονιστικό Κέντρο της Ουκρανίας για τη Φροντίδα Αιχμαλώτων ανακοίνωσε ότι δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την ανταλλαγή. Σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Δυστυχώς, αντί για εποικοδομητικό διάλογο, αντιμετωπίζουμε ξανά χειρισμούς. Καλούμε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει τα βρώμικα παιχνίδια και να επιστρέψει σε εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να επιστρέψουν οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές και να εφαρμοστεί ξεκάθαρα η συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM