Ροχανί για εισβολή στο Καπιτώλιο: Η δυτική δημοκρατία είναι εύθραυστη, ευάλωτη

Ροχανί για εισβολή στο Καπιτώλιο: Η δυτική δημοκρατία είναι εύθραυστη, ευάλωτη Facebook Twitter
Ροχανί για εισβολή στο Καπιτώλιο: Η Δυτική δημοκρατία είναι εύθραυστη, ευάλωτη (EPA)
0

Εύθραυστη και ευάλωτη χαρακτήρισε τη δυτική δημοκρατία ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σχολιάζοντας την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες (Τετάρτη) το απόγευμα και σήμερα δείχνει πάνω απ 'όλα πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η Δυτική δημοκρατία», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Είδαμε ότι δυστυχώς το έδαφος είναι εύφορο για τον λαϊκισμό, παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη και τη βιομηχανία. Έφτασε ένας λαϊκιστής και οδήγησε τη χώρα του σε καταστροφή, τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος και οι επόμενοι κάτοικοι του Λευκού Οίκου να μάθουν από αυτό».

Ο Ροχανί είπε ότι ελπίζει σε μία αλλαγή κατεύθυνσης από την νέα διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Προέτρεψε δε, τη νέα διοίκηση «να διορθώσει (τα λάθη του παρελθόντος) και να επαναφέρει τη χώρα σε μια θέση που αξίζει το αμερικανικό έθνος, επειδή το αμερικανικό έθνος είναι ένα μεγάλο έθνος».

«Μπορούν να επιστρέψουν στη λογική, τη νομιμότητα και τις υποχρεώσεις τους. Είναι για δικό τους όφελος και για το καλό του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις συνηθισμένες αναφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Μεγάλος Σατανάς» στην επίσημη ρητορική, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Αμερική «μεγάλο έθνος».

Ο Ροχάνι, σχετικά μετριοπαθής στην ιρανική πολιτική, προεδρεύει των διαπραγματεύσεων για μια πυρηνική συμφωνία ορόσημο του 2015 με μεγάλες δυνάμεις. Την συμφωνία εγκατέλειψε το 2018 ο Τραμπ.

Έχει ποντάρει δε, την πολιτική του υστεροφημία σε ένα διπλωματικό άνοιγμα στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν για να προσπαθήσει να σώσει τη συμφωνία αυτή.

Με πληροφορίες του France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM