Reuters: ΗΠΑ και Ελλάδα στους πιθανούς προμηθευτές Patriot προς την Ουκρανία

 Reuters: ΗΠΑ και Ελλάδα στους πιθανούς προμηθευτές Patriot προς την Ουκρανία Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αποστολή επιπλέον αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στο Κίεβο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε πηγή του Reuters.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής των αμερικανικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων, τα οποία θεωρούνται κομβικά για την αναχαίτιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πρόσφατα στο CBS ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αγοράσει 10 Patriot, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτές της Defence Express, η Ουκρανία διαθέτει ήδη επτά πλήρως επιχειρησιακά συστήματα Patriot από τον Απρίλιο του 2025.

Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποστείλουν ένα σύστημα Patriot που βρίσκεται στο Ισραήλ, μετά από ανακατασκευή, ενώ εξετάζεται και η συμβολή της Γερμανίας ή της Ελλάδας στην παράδοση ενός επιπλέον συστήματος.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι είχε μια «από τις καλύτερες συναντήσεις» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, με βασικό θέμα την αεράμυνα.

Η στάση της Ελλάδας για Patriot

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι αυτά τα συστήματα είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και δεν μπορούν να παραχωρηθούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια με πλεονάζοντα υλικά, όπως πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα. Η Γερμανία από την πλευρά της, έχει επικρίνει την άρνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας να παραχωρήσουν συστήματα Patriot, με τον Υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, να δηλώνει ότι χώρες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα μπορούσαν να διαθέσουν τουλάχιστον ένα σύστημα. Η Ουκρανία έχει ζητήσει τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας για την προστασία των πόλεών της από τις ρωσικές επιθέσεις.

Η Ελλάδα, ωστόσο, διατηρεί την άποψη ότι δεν μπορεί να αποδυναμώσει την αεράμυνά της, ιδιαίτερα λόγω των εντάσεων με την Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει και αυτός τονίσει ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση που να διακινδυνεύει την αεράμυνα της χώρας. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αλλά αρνείται να παραχωρήσει κρίσιμα αντιαεροπορικά συστήματα που θεωρεί απαραίτητα για την εθνική της ασφάλεια.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM