Πρωτομαγιά στη Γαλλία: Χιλιάδες ξανά στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Πρωτομαγιά: Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού Facebook Twitter
Διαδήλωση στο Παρίσι - Φωτ.: EPA
0

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία διαδηλώνουν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να εκφράσουν, μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην οποία επιμένει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις με τα εργατικά συνδικάτα έχουν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις. Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές του Extinction Rébellion κάλυψαν με μπογιές το Ίδρυμα Louis Vuitton, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ακτιβιστές ζητούν δράση «κατά των πλουσίων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά. Επίσης σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από την έναρξη κι όλας της πορείας στη Λυών σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει τελειώσει. Ωστόσο, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη. Παρά ταύτα, τα τελευταία λεπτά σημειώνονται σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Πρωτομαγιά: Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού Facebook Twitter
Διαδήλωση στο Παρίσι - Φωτ.: EPA

Τι λένε τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία: 265 νεκροί, μόλις ένας επιβάτης επέζησε - Μαρτυρίες για «περισυλλογή πτωμάτων»

Διεθνή / Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία: 265 νεκροί, μόλις ένας επιβάτης επέζησε - Μαρτυρίες για «περισυλλογή πτωμάτων»

Η Air India επιβεβαίωσε ότι 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή της πτήσης AI171, ενώ 20 και πλέον άνθρωποι έχασαν την ζωή του στα κτίρια που προσέκρουσε το αεροσκάφος πριν τυλιχθεί στις φλόγες
LIFO NEWSROOM