Πρόστιμο σχεδόν 3 δισ. € στην Google από την Κομισιόν - Ο λόγος

Πρόστιμο σχεδόν 3 δισ. € στην Google από την Κομισιόν για κατάχρηση ισχύος Facebook Twitter
Η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google / Φωτ.: Unsplash
0

Πρόστιμο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google, συνοδευόμενο από την εντολή, «να σταματήσει να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες διαφημιστικής τεχνολογίας», σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα, ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας διαδικτυακής ισχύος της, δίνοντας στα δικά της ανταλλακτήρια διαφημίσεων ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

«Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν τους κυρίαρχους παίκτες να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής Τερέζα Ριμπέρα. «Πραγματική ελευθερία σημαίνει ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, όπου όλοι ανταγωνίζονται με ίσους όρους και οι πολίτες έχουν πραγματικό δικαίωμα επιλογής», προσθέτει.

Η αντίδραση της Google

Η Lee-Anne Mulholland, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «επιβάλλει ένα αδικαιολόγητο πρόστιμο και απαιτεί αλλαγές που θα πλήξουν χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντάς τους να βγάλουν χρήματα».

Για την Κομισιόν, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός καταχράστηκε την κυριαρχική θέση του στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης. Το πρόστιμο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι από το 2023 η ΕΕ απειλούσε να απαιτήσει τη διάσπαση ενός μέρους των δραστηριοτήτων του ομίλου σε αυτόν τον τομέα, κάτι που ωστόσο δεν αποφασίστηκε σε αυτό το στάδιο.

Η ανακοίνωση του προστίμου καθυστέρησε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω της έντασης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε μια πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν. Στις 26 Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χώρες και οργανισμούς που προσπαθούν να εφαρμόσουν ρυθμίσεις στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες με την επιβολή δασμών ή με περιορισμούς σε εξαγωγές.

Η θέση των Βρυξελλών, είναι ότι έχουν το «κυριαρχικό δικαίωμα» να ρυθμίζουν τον τομέα.

Το νέο πρόστιμο, είναι το τρίτο που επιβάλλεται εντός αυτής της εβδομάδας στην Google, θυγατρική της Alphabet. Στις ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 425,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες, για παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Την Πέμπτη, η γαλλική αρχή προστασίας της ιδιωτικότητας (Cnil) της επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ 325 εκατομμυρίων για παράνομη χρήση cookies.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM