«Πράσινο φως» από τα αραβικά κράτη ζητά το Ιράν για τα αντίποινα στο Ισραήλ

«Πράσινο φως» από τα αραβικά κράτη ζητά το Ιράν για τα αντίποινα στο Ισραήλ Facebook Twitter
Αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια δρομολογεί το Ιράν εναντίον του Ισραήλ / Φωτ.:ΕΡΑ
0

Το Ιράν διαμηνύηει ότι έχει «καθήκον να τιμωρήσει το Ισραήλ» για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Το Ιράν κάλεσε τους ξένους πρεσβευτές που εδρεύουν στην Τεχεράνη να προειδοποιήσουν για το ηθικό καθήκον της χώρας να τιμωρήσει το Ισραήλ για αυτό που θεωρεί «τυχοδιωκτισμό» και παράβαση του νόμου με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την προηγούμενη εβδομάδα στην ιρανική πρωτεύουσα. 

Η Τεχεράνη εξασφάλισε επίσης μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) την Τετάρτη, όπου θα προσπαθήσει να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του Ιράν να λάβει αντίποινα κατά του Ισραήλ. Πολλοί ηγέτες στον Κόλπο είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά έχουν επίσης ζητήσει από το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του OIC στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. 

Προηγούμενες προσπάθειες του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, να κερδίσει την υποστήριξη των κρατών του Κόλπου για στρατιωτική δράση ή άμεσες οικονομικές κυρώσεις απέτυχαν.

Είναι πιθανό ότι το Ιράν θα περιμένει την έκβαση της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να ξεκινήσει τα σχεδιαζόμενα αντίποινα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει δηλώσει ότι αναμένει από το Ιράν να εξαπολύσει μια σειρά συντονισμένων χτυπημάτων από σήμερα, Δευτέρα.  

Το αεροδρόμιο της Τεχεράνης ακύρωσε πολλές εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοβάται ότι τα πολιτικά αεροσκάφη μπορεί να εμπλακούν σε στρατιωτική δραστηριότητα.

Σε μια προηγούμενη στρατιωτική ανταλλαγή τον Ιανουάριο του 2020 μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) κατέρριψε κατά λάθος μια ουκρανική πολιτική πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες.  

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, έφτασε σήμερα στην Τεχεράνη για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Σοϊγκού, μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά παραμένει στο επίκεντρο της αμυντικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ιράν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση. 

Το Ιράν προσπαθεί να παρουσιάσει τα σχεδιαζόμενα πυραυλικά πλήγματα ως απαραίτητα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την περιφερειακή αποτροπή μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να ελέγξουν το σύμμαχό τους Ισραήλ. Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαγκέρι, δήλωσε:  

«Έχουμε όλοι ηθικό καθήκον και ευθύνη να μην παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην κατοχή, τον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού έθνους». 

«Η αδιαφορία και ο κατευνασμός μπροστά στο κακό και την αδικία είναι ένα είδος ηθικής αμέλειας και προκαλεί την εξάπλωση του κακού» πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM