Πουτζδεμόν: Επιστρέφω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής και έχω ασυλία

Πουτζδεμόν: Επιστρέφω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής και έχω ασυλία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την υπό όρους επιστροφή του στην Ισπανία ανακοίνωσε χθες ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν. 


Ο Κάρλες Πουτζδεμόν τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rac1 πως θα επιστρέψει στην Ισπανία σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής τον επόμενο Μάιο, όπως έχει προταθεί από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως με την ιδιότητά του αυτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλην την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας.

Ο ίδιος σημείωσε, στην ίδια συνέντευξη, πως το μέτρο της ασυλίας ξεκινά να ισχύει από τις πρώτες στιγμές που ένας υποψήφιος αναδεικνύεται ευρωβουλευτής, μάλιστα από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει.

«Εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή μου και ενεργοποιήσει την ασυλία μου, σε εκείνη την περίοδο θα αποφασίσω ποια έδρα θα επιλέξω», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομες από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως ένας απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ' αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πουτζδεμόν προειδοποίησε πως η Ισπανία «θα παραβίαζε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας».

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Πουτζδεμόν θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της δεξιάς παράταξής του JxCat, ο πρώην πρόεδρος δεν βλέπει επίσης «να υπάρχει εμπόδιο στο να μην παρίσταται προσωπικά» στην κατάθεση του ψηφοδελτίου στην εκλογική επιτροπή.

Όσον αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το JxCat στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πουτζδεμόν απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηρίξει μία νέα θητεία του Πέδρο Σάντσεθ: «θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τη δημοκρατία και να μπλοκάρουμε το Άρθρο 155», για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, τόνισε ο πρώην πρόεδρος και απέκλεισε «οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» με το PSOE κι επανέλαβε όλα τα αιτήματα των Καταλανών για διάλογο και αυτοδιάθεση.

Αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει η συμμαχία των αυτονομιστών στην Καταλονία (JxCat και ERC) ο Πουτζδεμόν θέλησε να δείξει συμβιβαστικότητα, τονίζοντας πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ως «αντίπαλοι μεταξύ τους», αλλά να συνειδητοποιήσουν πως «την πραγματική μάχη πρέπει να τη δώσουμε με το ισπανικό κράτος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM