Ο Πούτιν ανακάλεσε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Πούτιν: Ανακάλεσε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο ανακαλείται η συνθήκη που προβλέπει την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών έρχεται την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα οι σχέσεις της Μόσχας με τη δύση βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Ο νόμος για την ανάκληση της επικύρωσης της καθολικής απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών ψηφίσθηκε από τη ρωσική Δούμα και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ρωσική Άνω Βουλή στα τέλη του Οκτωβρίου. Ήταν η περίοδος που η Ρωσία προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που απέδειξε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την ικανότητα «μαζικού ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος».

Άλλωστε, το ρωσικό πυρηνικό δόγμα προβλέπει την «αυστηρά αμυντική» προσφυγή στο ατομικό όπλο, σε περίπτωση που η Ρωσία δεχθεί επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή επίθεση με συμβατικά όπλα η οποία «θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του ρωσικού κράτους».

Ποιες χώρες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για την καθολική απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών

Η συνθήκη για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών άνοιξε για υπογραφή το 1996, ωστόσο δεν ετέθη ποτέ σε ισχύ, καθώς ποτέ δεν επικυρώθηκε και από τις 44 χώρες που διέθεταν πυρηνικές δραστηριότητες τη χρονική στιγμή της κατάρτισής της. Οκτώ από τις 44 αυτές χώρες δεν την έχουν επικυρώσει. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής:

  • Κίνα
  • Ινδία
  • Πακιστάν
  • Βόρεια Κορέα
  • Ισραήλ
  • Ιράν
  • Αίγυπτος
  • ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν η χώρα του να ανακαλέσει την επικύρωση της CTBT σε απάντηση προς τις ΗΠΑ, που δεν την έχουν επικυρώσει. «Δεν είμαι έτοιμος να πω αν πρέπει να επαναλάβουμε τις δοκιμές ή όχι», είχε προσθέσει τότε, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για να μιλήσει για την ανάπτυξη νέων πανίσχυρων πυραύλων που έχουν την ικανότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Αξίζει να αναφερθεί πως τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ανακάλεσε τη συμμετοχή της και στη συνθήκη New Start για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 και είναι η τελευταία διμερής συμφωνία που συνδέει Ρώσους και Αμερικανούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ