Πόλεμος στο Ισραήλ: 41 νεκροί δημοσιογράφοι μέχρι τώρα

Πόλεμος στο Ισραήλ: 41 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Συνολικά 41 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ανάμεσά τους είναι 36 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» (RSF) ζητά την προστασία όσων συναδέλφων τους βρίσκονται ακόμα εκεί.

Σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει πως κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές για τους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας. Καλύπτουν έναν από τους πιο θανατηφόρους πολέμους αυτού του αιώνα και βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο είτε βρίσκονται στην ύπαιθρο είτε κοντά σε νοσοκομεία είτε σε καταφύγια.

Μόλις έναν μήνα μετά την επίθεση της οργάνωσης Χαμάς και την επακόλουθη ένοπλη απάντηση του Ισραήλ, ο απολογισμός των δημοσιογράφων χαρακτηρίζεται τρομακτικός, αναφέρεται στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Ανάμεσα στους νεκρούς δημοσιογράφους είναι ο Παλαιστίνιος, Μοχάμεντ Αμπου Χασίρ, που εργάζεται για το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Τύπου Wafa. Σκοτώθηκε μαζί με πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του έπειτα από επίθεση στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας τη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου. Ήταν ο ένατος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι χωρίς πιθανή διέξοδο, ζώντας, όπως είπε ένας ρεπόρτερ, «υπό συνεχή πίεση από αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές παντού».

Ισραήλ: 10 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους «δεν στοχεύουν δημοσιογράφους», ωστόσο δεν έχουν κρύψει την έλλειψη ενδιαφέροντος για την προστασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», 10 από τους 36 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν ειδήσεις από την εμπόλεμη ζώνη.

Περισσότεροι από 50 χώροι των μέσων ενημέρωσης έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από ισραηλινά πλήγματα. Το τελευταίο ήταν το γραφείο του Agence France-Presse στις 3 Νοεμβρίου. Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 28 Οκτωβρίου, κατά την έναρξη του μπλακ άουτ που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας χερσαίας επιχείρησης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ειδοποίησαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν μπορούσαν να «εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους στη Γάζα».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τραγωδία για τη δημοσιογραφία

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια τραγωδία για τη δημοσιογραφία, με περισσότερους από έναν ρεπόρτερ την ημέρα να σκοτώνονται από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης που σκοτώθηκαν, μαζί με τους χιλιάδες πολίτες, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Με τις ανεξέλεγκτες αεροπορικές επιδρομές τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξοντώνουν τους δημοσιογράφους τον έναν μετά τον άλλον χωρίς περιορισμούς, ενώ τα απαράδεκτα σχόλιά τους αποδεικνύουν περιφρόνηση για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Ζητούμε την προστασία των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέπεται στους ξένους δημοσιογράφους να εισέρχονται στο έδαφος, ώστε να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Τέσσερις δημοσιογράφοι του Ισραήλ σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς

Τέσσερις Ισραηλινοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ρόι Ίνταν, δημοσιογράφος της εφημερίδας YNet, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του. Οι τελευταίες του φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά πριν τον θάνατό του, έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα του.

Με πληροφορίες από rsf

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM