Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την Ευρώπη, που ήταν απούσα από τις συνομιλίες στο Ριάντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αντιπροσωπείες των δύο χωρών, υπό την προεδρία της Σουδικής Αραβίας, σήμερα στο Ριάντ. 

«Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να το κάνει αυτό, που μπορεί ακόμη και να φέρει κοντά τους ανθρώπους για να αρχίσουν να μιλούν για αυτό με σοβαρό τρόπο, είναι ο Πρόεδρος Τραμπ. Το δεύτερο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι για να τελειώσει μια σύγκρουση, όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με αυτή, πρέπει να είναι αποδεκτή από αυτούς».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Πρόσθεσε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση ήταν «το πρώτο βήμα ενός μακρύ και δύσκολου ταξιδιού» και πως «για να τερματιστεί οποιαδήποτε σύγκρουση, πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές», αλλά θα ήταν λάθος να «προκαθοριστούν αυτές».

«Υπάρχουν και άλλα μέρη που έχουν κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι κάποια στιγμή, επειδή έχουν και κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε ο Μάρκο Ρούμπιο. «Ο στόχος είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση με τρόπο δίκαιο, διαρκή, βιώσιμο και αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πώς θα είναι αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι το αντικείμενο της συνεχιζόμενης δέσμευσης»

Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε και ο Μάικλ Βαλτς, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που επανέλαβε τις εκκλήσεις για μια «ευρωπαϊκή εγγύηση ασφάλειας» και αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να μην συνεισφέρουν το ελάχιστο του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, μια δεκαετία αφότου όλοι μαζί συνάψαμε αυτή τη συμφωνία, δεν είναι αποδεκτό», είπε. «Αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια. Αυτό δεν αφορά μόνο το τι θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τι θα συνεχίσουμε να ζητάμε από τον Αμερικανό φορολογούμενο. Όλοι πρέπει να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις», συνέχισε.

«Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην κοινή μας άμυνα και αναμένουμε ότι αυτός θα είναι αμφίδρομος για τους ευρωπαίους συμμάχους μας, και το γεγονός ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι μιλούν για μεγαλύτερη δυναμική συμβολή στην ασφάλεια της Ουκρανίας, πιστεύουμε ότι είναι καλό», επισήμανε επίσης ο Βαλτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καθημερινές συνομιλίες με την Ουκρανία και την ΕΕ: «Με την Ουκρανία και την Ευρώπη μιλούσαμε σχεδόν καθημερινά».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Αν πρόκειται να φέρεις και τις δύο πλευρές μαζί, πρέπει να μιλήσεις και στις δύο πλευρές. Και θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους, κυριολεκτικά, μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ έκλεισε το τηλέφωνο με τον Πρόεδρο Πούτιν, τηλεφώνησε [και] μίλησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι», επέμεινε.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να απωθούν αυτήν την αντίληψη ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των συμμάχων μας: γίνονται κυριολεκτικά σχεδόν σε καθημερινή βάση, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, καλώντας τα δύο μέρη να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για ειρήνη - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Γερουσία
LIFO NEWSROOM
Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Διεθνή / Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων τιμώρησε την πλατφόρμα για σοβαρές παραβιάσεις του GDPR — στο μικροσκόπιο η διαφάνεια και οι πρακτικές μεταφοράς προσωπικών δεδομένων εκτός ΕΕ
LIFO NEWSROOM
«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Διεθνή / «Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οσάμα Μπιν Λάντεν: 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Διεθνή / Οσάμα Μπιν Λάντεν: Η «τρομοκρατική κληρονομιά» του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς απτό αποτέλεσμα για σχεδόν μια δεκαετία, πριν τον εξολοθρεύσουν
LIFO NEWSROOM