Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να ευχαριστήσουν τον Πούτιν - «Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν»

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να ευχαριστήσουν τον Πούτιν - «Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».

Με το Αφγανιστάν «υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου είναι ότι την Ουκρανία θα πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Το θέμα, διευκρίνισε, «δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν, το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία». Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά, τόνισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία «δεν τίθεται καν ως θέμα, καθώς ο πόλεμος είναι δυστυχώς στο έδαφός μας». Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία - αν θέλουν να συμφωνήσουν κάτι - αφορά τις διμερείς σχέσεις τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. «Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς»

Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά την οριστική παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας. «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περιοχές που κατέκτησε και προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα είναι κάποτε και πάλι τμήμα της Ουκρανίας. «Φυσικά θα φέρουμε τα πάντα πίσω. Θα επιστρέψει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αν όχι σήμερα, αύριο», είπε χαρακτηριστικά και, σχολιάζοντας δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο νέος υπουργός «θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες», αλλά επισήμανε ότι «αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λένε σήμερα πράγματα τα οποία είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν», για να συναντηθούν και να έχουν μια γρήγορη επιτυχία, αλλά «μια κατάπαυση του πυρός όμως δεν θα αποτελούσε επιτυχία».

Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι επέκρινε την Ευρώπη για «στρατιωτική αδυναμία», παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είπε, ενισχύθηκε αισθητά. Τόνισε πάντως ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Είμαστε Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση μέσω Λευκορωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει σχέδιο για δημιουργία 15 νέων μεραρχιών, για επιπλέον 150.000 στρατιώτες. «Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ότι αυτές οι μεραρχίες θα συγκεντρωθούν για μια κοινή άσκηση στη Λευκορωσία και από εκεί θα μας επιτεθούν ή θα επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία ή η Πολωνία», εξήγησε ο Ζελένσκι και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το προσωπικό του μέλλον, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, όταν η Ουκρανία θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί και θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας, ο ίδιος πλέον θα έχει πετύχει τα πάντα και δεν θα είναι πλέον απαραίτητος. «Αλλά όσο δεν τα έχουμε αυτά, θα υπερασπίζομαι την χώρα μου», δήλωσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM