«Πόλεμος» για τη δήλωση Μακρόν σχετικά με τον έλεγχο των fake news

«Πόλεμος» για τη δήλωση Μακρόν σχετικά με τον έλεγχο των fake news Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Η πρόθεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βάλει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις στα διαδικτυακά δίκτυα μέσω νομοσχεδίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για τις πολιτικές ελευθερίες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν είναι η καλύτερη λύση.


Οι αντιδράσεις 

Η σχετική ανακοίνωση από τον Μακρόν την Τετάρτη ήταν η τελευταία απόπειρα μιας κυβέρνησης να βρει τρόπους διαχείρισης της παγκόσμιας εξάπλωσης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης--τα «fake news», όπως τα αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση το σχέδιο του Μακρόν θα επιτρέπεται στους δικαστές να μπλοκάρουν μια ιστοσελίδα ή έναν λογαριασμό χρήστη, ειδικά στη διάρκεια εκλογών, και να υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τα ονόματα όσων είναι χορηγοί σε ιντερνετικό περιεχόμενο. Αυτό, λένε οι επικριτές του, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει.

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό.

«Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά».

»Παραμένει δημοκρατία η Γαλλία αν φιμώνει τους πολίτες της; Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό!», έγραψε στο Twitter η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.


Η ανησυχία για τον έλεγχο ψευδών ειδήσεων

Οι απόπειρες να ελεγχθεί ο διαδικτυακός λόγος συνιστούν ένα ακανθώδες θέμα, καθώς σύμφωνα με τους επικριτές του ισοδυναμεί με λογοκρισία. Την Τετάρτη, ένας αντίστοιχος νόμος στη Γερμανία οδήγησε τις αρχές στο να μπλοκάρουν προσωρινά τον λογαριασμό στο Twitter ενός σατιρικού περιοδικού επειδή χλεύασε αντιμουσουλμανικά σχόλια.

Οι μεγάλες ιντερνετικές πλατφόρμες Facebook και Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα την ανακοίνωση του Μακρόν και αντίθετα επισήμαναν κάποιες πρωτοβουλίες για αυτορύθμιση ή συνεργασία με τα τοπικά μίντια--περιλαμβανομένης της Γαλλίας--για τον εντοπισμό των fake news .

«Ο όποιος κανονισμός θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την βιομηχανία», λέει η δικηγόρος της νομοθεσίας για το Ίντερνετ Κριστέλ Κοσλέν. Η ίδια επισημαίνει ότι ένας νόμος του 1881 ήδη επιτρέπει τη δίωξη για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων. Θα ήταν κομβικής σημασίας, τονίζει, να διασφαλιστεί ότι η όποια δικαστική απόφαση θα είναι τεχνικά εφαρμόσιμη.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να πει ποια είναι αληθινή και ποια ψευδής πληροφορία». Ο Μακρόν διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να ψηφιστεί ένας νόμος.

Η ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις αυξήθηκε μετά τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2016 και στις προεδρικές στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο. Η ομάδα του Μακρόν ισχυρίστηκε τότε ότι η εκστρατεία του έγινε στόχος μιας «μαζικής και συντονισμένης» επιχείρισης από χάκερς.

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM