Ποιοι είναι οι αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ

Ποιοι είναι οι αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ Facebook Twitter
1

Αποσπάσματα μελέτης του βρετανικού ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αποκαλύπτουν ότι το ήμισυ περίπου των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, είναι . τζιχαντιστές και ισλαμιστές μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η μελέτη αυτή υπολογίζει του αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος, πριν από δυόμιση χρόνια.

Εμπειρογνώμονες του IHS Jane's, εκτιμούν ότι περίπου 10.000 από αυτούς είναι τζιχαντιστές που μάχονται στους κόλπους οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και 30.000 με 35.000 είναι ισλαμιστές, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από οργανώσεις που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη για τον πόλεμο», αναφέρει ο  Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη αυτή.

«Η άποψη ότι είναι μάλλον οι κοσμικές οργανώσεις που ηγούνται της αντιπολίτευσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής», προσθέτει ο Λίστερ.

«Εάν οι Δυτικοί εμφανίζονται να μην ενδιαφέρονται για την ανατροπή του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι πιθανό να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο των εξτρεμιστών», προειδοποίησε ο Λίστερ.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε συνομιλίες ανταρτών και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM