Ο Μπόργκε Μπρέντε, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται, μετά από ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα του οργανισμού για τις επαφές του με τον Τζέφρι Επσταϊν, όπως μεταδίδει η New York Times.
Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Επσταϊν.
Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, διατηρούσε επαφή με τον Αμερικανό χρηματιστή τουλάχιστον έως τα μέσα του 2019, δηλαδή λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Ο Επσταϊν είχε καταδικαστεί το 2008 για προσέλκυση ανηλίκου σε πορνεία.
Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ ανέφερε ότι σέβεται την απόφασή του να αποχωρήσει και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε μια περίοδο αλλαγών, κάνοντας λόγο για «καθοριστική» ηγεσία στη διάρκεια «κομβικών μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του, ο Μπρέντε δήλωσε ότι, μετά από «προσεκτική σκέψη», θέλει ο οργανισμός να συνεχίσει το έργο του «χωρίς περισπασμούς».
Σύμφωνα με τη New York Times, ο Μπρέντε είναι ένας από αρκετούς Νορβηγούς υψηλού προφίλ που αναφέρονται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πρώην πρωθυπουργός Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ κατηγορείται για «διαφθορά» σε υπόθεση που συνδέεται με τις επαφές του με τον Επσταϊν. Η διάδοχος του νορβηγικού θρόνου, πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ, δήλωσε ότι μετανιώνει για οποιαδήποτε επαφή μαζί του, μετά τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έδειχναν στενή σχέση. Παράλληλα, η αστυνομία ερευνά τη Νορβηγίδα διπλωμάτη Μόνα Γιουλ και τον σύζυγό της Τέρχε Ρεντ-Λάρσεν, έπειτα από δημοσιεύματα ότι το ζευγάρι περιλαμβανόταν στη διαθήκη του Επσταϊν με κληροδότημα 10 εκατ. δολαρίων. Η Γιουλ υπέβαλε την παραίτησή της.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, τον Μάρτιο του 2019 ο Επσταϊν φέρεται να έστειλε στον Μπρέντε επιστολή των δικηγόρων του που είχε δημοσιευτεί στους New York Times, στην οποία γινόταν αναφορά στην προηγούμενη καταδίκη του και αμφισβητούνταν η έκταση των κατηγοριών. Ο Μπρέντε φέρεται να απάντησε με ένα emoji επιδοκιμασίας.
Ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση ότι δεν γνώριζε για το εγκληματικό παρελθόν του Επσταϊν και ότι δεν θα τον είχε συναντήσει αν το γνώριζε.
Τα αρχεία περιγράφουν το πώς ο Επσταϊν επιδίωκε σχέσεις με πρόσωπα που είχαν επιρροή και πρόσβαση σε κέντρα αποφάσεων διεθνώς.
Με πληροφορίες από New York Times