Πλημμύρες στην Ινδία: 9 νεκροί και 25 εγκλωβισμένοι στα ερείπια ναού που κατέρρευσε

Πλημμύρες στην Ινδία: 25 εγκλωβισμένοι στα ερείπια ναού που κατέρρευσε - 9 νεκροί Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οι μεγάλες πλημμύρες στην Ινδία προκάλεσαν την κατάρρευση ναού στη βόρεια πολιτεία Χιματσάλ Πραντές.

Ειδικότερα, ο ναός στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σίμλα, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή, κατέρρευσε γύρω στις 8 το πρωί τοπική ώρα, εξαιτίας των σφοδρών πλημμύρων. Από τα ερείπια του ναού ανασύρθηκαν 9 νεκροί και 25 παραμένουν εγκλωβισμένοι. Την ίδια ώρα, πέντε άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βίντεο και εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το φαινόμενο «cloudburst», δηλαδή σφυροκόπημα βροχής, σε περιοχή λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί πως το Χιματσάλ Πραντές, ήταν μια από τις πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο αυτή την εποχή των μουσώνων. Τον Ιούλιο σκοτώθηκαν ακόμη 320 άνθρωποι μετά από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις

Οι καταρρακτώδεις βροχές στα Ιμαλάια της Ινδίας προκάλεσαν κατολισθήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τηλεοπτικά πλάνα από το ινδικό κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές δείχνουν σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί από κατολισθήσεις, λεωφορεία και αυτοκίνητα να κρέμονται στο χείλος γκρεμών μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος και εκατοντάδες ανθρώπους σε καταφύγια καθώς εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Άλλη μια τραγωδία έπληξε το Χιμάτσαλ Πραντές με τη βροχή να πέφτει αδιάκοπα τις τελευταίες 48 ώρες», ανέφερε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου, ο Σουκβίντερ Σινγκ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter. «Αναφορές για νεροποντές και κατολισθήσεις έχουν έρθει από διάφορα τμήματα του κρατιδίου με αποτέλεσμα απώλειες πολύτιμων ζωών και περιουσίας».

Σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έλαβαν εντολή να κλείσουν και άνθρωποι που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενώνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κρατιδίου. Τμήματα του κρατιδίου δέχθηκαν μέχρι και 273 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πολλαπλές νεροποντές και εκτεταμένες ζημιές στο κρατίδιο», δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του κρατιδίου Πράβιν Πάνρτβατζ. Στον τομέα Σολάν, σπίτια κατέρρευσαν έπειτα από νεροποντή, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, ενώ μια μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν στον τομέα Μάντι όταν κατέρρευσε το σπίτι τους, είπε ο Πάνρτβατζ.

Ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο παγετώνων προκάλεσαν φονικές ξαφνικές πλημμύρες στα βουνά της Ινδίας και των γειτονικών Πακιστάν και Νεπάλ πέρυσι και πριν από δύο χρόνια με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν όλο και περισσότερο την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM