ΑΘΗΝΑ

Το Πεντάγωνο καθήλωσε εκτάκτως όλα τα αεροσκάφη F-35

Το Πεντάγωνο καθήλωσε εκτάκτως όλα τα αεροσκάφη F-35 Facebook Twitter
0

Το σύνολο του παγκόσμιου στόλου των καταδιωκτικών F-35 καθηλώθηκε σήμερα στο έδαφος για επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων έπειτα από τη συντριβή ενός τέτοιου αεροσκάφους πριν από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι διεθνείς εταίροι τους ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις πτήσης των F-35», προκειμένου να γίνει μια επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων του αεροσκάφους, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζο ΝτελαΒεντόβα.

Το νέο αεροσκάφος χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό, τον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως οι επιθεωρήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν «από 24 έως 48 ώρες», αποφασίστηκαν μετά τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την πρώτη συντριβή αυτού του υπερσύγχρονου αεροσκάφους, εξελιγμένης τεχνολογίας που υποτίθεται ότι διαφεύγει ακόμη και από τα πιο ευαίσθητα ραντάρ, του πιο ακριβού στην ιστορία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένα F-35B, μια παραλλαγή βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης του αεροσκάφους, που προοριζόταν για τους Πεζοναύτες, συνετρίβη στη διάρκεια άσκησης στη Νότια Καρολίνα, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Το σκάφος, που κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, καταστράφηκε πλήρως.

Το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα εξοπλισμών στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία, με το κόστος του να εκτιμάται συνολικά ότι αγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια για το Πεντάγωνο, και σκοπό την παραγωγή σχεδόν 2.500 αεροπλάνων τις επόμενες δεκαετίες.

Τον Ιούνιο του 2014, όλος ο στόλος των αμερικανικών F-35 καθηλώθηκε στο έδαφος με απόφαση των αμερικανικών αρχών προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για τις αιτίες μιας μυστηριώδους πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε ένα από τα αεροσκάφη αυτά, ενώ βρισκόταν στο έδαφος.

Πέρυσι, περίπου 50 F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καθηλώθηκαν στο έδαφος στην αεροπορική βάση Λιουκ (Αριζόντα) λόγω ενός προβλήματος με το οξυγόνο για τους πιλότους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM