Πάτησαν Γη τρεις Κινέζοι κοσμοναύτες μετά από έξι μήνες στο διάστημα

Πάτησαν Γη τρεις Κινέζοι κοσμοναύτες μετά από έξι μήνες στο διάστημα Facebook Twitter
0

Τρεις Κινέζοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη μετά από έξι μήνες στον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία την οποία επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας την αποστολή «απόλυτη επιτυχία».

Το πλήρωμα, το οποίο βρισκόταν στον κινεζικό διαστημικό σταθμό από τις αρχές Ιουνίου, προσγειώθηκε στην τοποθεσία Ντονγκφένγκ της Εσωτερικής Μογγολίας (βόρεια Κίνα) στις 20.09 ώρα Πεκίνου (14.09 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η διαστημική Υπηρεσία την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, οι τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, είναι καλά στην υγεία τους.

Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-14, ο διοικητής της αποστολής Τσεν Ντονγκ, η Λιου Γιανγκ, πρώτη Κινέζα αστροναύτης και ο Κάι Σουτσέ, είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη των τελικών φάσεων της κατασκευής του διαστημικού σταθμού, το «στολίδι» του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Η τελευταία μονάδα του υπό κατασκευή διαστημικού σταθμού είχε προσδεθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ένα κρίσιμο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του σταθμού που έχει προγραμματιστεί για το τέλος της χρονιάς.

«Είναι τιμή μου που είδα τον σχηματισμό της βασικής διαμόρφωσης του διαστημικού μας σταθμού» είπε ο Τσεν, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που έγινε ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης ο οποίος έμεινε σε τροχιά για περισσότερες από 200 ημέρες, σύμφωνα με το Xinhua.

Το πλήρωμα έδωσε τη σκυτάλη στους τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-15, οι οποίοι είχαν φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου στον σταθμό Τιανγκόνγκ. Ήταν η πρώτη μεταφορά πληρώματος σε τροχιά που πραγματοποίησαν Κινέζοι αστροναύτες.

Η Κίνα είχε αποκλειστεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2011 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν κάθε συνεργασία της NASA με το Πεκίνο.

Όταν ολοκληρωθεί, ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ αναμένεται να έχει μάζα 90 τόνων - σχεδόν το ένα τέταρτο του ISS - και μέγεθος παρόμοιο με τον πρώην ρωσοσοβιετικό σταθμό Mir.

Ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ (Ουράνιο Παλάτι), γνωστός και με το αγγλικό ακρωνύμιό του CSS (από το "Chinese space station"), θα λειτουργεί για δέκα χρόνια και θα φιλοξενεί διάφορα πειράματα σε σχεδόν μηδενική βαρύτητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM