«Ο πρώτος αστροναύτης ΑμεΑ στο Διάστημα»: Η ESA επέλεξε Βρετανό Παραολυμπιονίκη

Ο John McFall θα είναι ο πρώτος αστροναύτης ΑμεΑ Facebook Twitter
0

Ο John McFall θα είναι ο πρώτος αστροναύτης ΑμεΑ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο Βρετανός αθλητής αγώνων δρόμων στους Παραολυμπιακούς, ο οποίος είχε χάσει το ένα πόδι του σε τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 19 ετών, επιλέχθηκε από την ESA για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και μπορεί να γίνει το πρώτο άτομο ΑμεΑ που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Καμία μεγάλη δυτική διαστημική υπηρεσία δεν είχε επιλέξει ΑμεΑ, σύμφωνα με την ESA.

Η νέα τάξη αστροναυτών της ESA

Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε τη νέα τάξη των Ευρωπαίων αστροναυτών, στο Παρίσι μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο.

Η νέα τάξη (ESA Astronaut Class 2022) περιλαμβάνει πέντε αστροναύτες καριέρας που θα ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών, ορισμένους επιλαχόντες -που προσωρινά τουλάχιστον θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις νυν θέσεις εργασίας τους και για πρώτη φορά έναν αστροναύτη ΑμεΑ.

Οι πέντε νέοι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την ESA, είναι μία Γαλλίδα πιλότος ελικοπτέρων διάσωσης, μία Βρετανίδα αστροφυσικός, ένας Ισπανός μηχανικός, ένας Βέλγος βιοϊατρικός μηχανικός με διδακτορικό στη νευροεπιστήμη και ένας Ελβετός γιατρός. Οι επιλαχόντες θεωρούνται και αυτοί αστροναύτες, αλλά η εκπαίδευση τους θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη. 

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους (17.126 άνδρες και 5.397 γυναίκες) που είχαν αρχικά κάνει σχετική αίτηση από τα κράτη μέλη, ενώ στον επόμενο γύρο είχαν προχωρήσει 831 άνδρες και 530 γυναίκες. Από την Ελλάδα είχαν κατατεθεί αρχικά 281 υποψηφιότητες (220 άνδρες και 60 γυναίκες), ενώ είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση επιλογής 22 άνδρες και δύο γυναίκες.

Οι νέοι αστροναύτες θα παρουσιασθούν στο Κέντρο Ευρωπαίων Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά τη συμπλήρωση 12μηνης εκπαίδευσης, θα αρχίσουν εκπαίδευση για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, σε επόμενο στάδιο, σε άλλες πιο μακρινές αποστολές όπως στη Σελήνη.

Ο Γερμανός γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ έκανε επίσης γνωστό ότι η συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών των κρατών μελών ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότηση της ESA με 16,92 δισ. ευρώ για την τριετία 2023-25, έναντι 14,51 την περίοδο 2019-22 (αύξηση προϋπολογισμού 17%). 

Τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στο επιστημονικό πρόγραμμα (3,2 δισ. ευρώ, ποσοστό 19%), στις μεταφορές-εκτοξεύσεις στο διάστημα (2,8 δισ., ποσοστό 17%), στην ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση του διαστήματος (2,7 δισ. ευρώ, 16%), στην παρατήρηση της Γης από το διάστημα (2,7 δισ. ευρώ, 16%) και στις τηλεπικοινωνίες από το διάστημα (1,9 δισ. ευρώ, 11%).

Με πληροφορίες SkyNews & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM