LIVE!

Το Παρίσι δεν ανέκαμψε τουριστικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Το Παρίσι δεν ανέκαμψε τουριστικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις Facebook Twitter
0

Εδώ και 20 χρόνια ο Φρανσουά Παστό έχει ένα μικρό εστιατόριο στο νότιο Παρίσι.

Το «L´Epi Dupin» επισκέπτονταν πολλοί τουρίστες. Συνεισέφεραν περίπου το ένα πέμπτο του τζίρου μέχρι τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου του 2015, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

«Κάποια στιγμή όμως οι τουρίστες έπαψαν να έρχονται γιατί φοβόντουσαν νέα χτυπήματα», λέει ο Φρανσουά Παστό. «Σαν επιχειρηματίας έχει κανείς έξοδα, τα οποία πρέπει να καλύψει. Έπρεπε να κάνω κάτι για να μην "μπω μέσα"», συμπληρώνει. Έτσι αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να πουλάει και παγωτό. Επιπλέον, όταν λίγο αργότερα ένας υπάλληλός του αποφάσισε να φύγει δεν κάλυψε πλέον τη θέση του.

Μετά τις 13 Νοεμβρίου οι Γάλλοι ήταν σοκαρισμένοι. Πολλοί προτιμούσαν τα βράδια να μείνουν στο σπίτι. Λίγες εβδομάδες όμως αργότερα, η ζωή βρήκε και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς. Μάλιστα οι ρυθμοί έγιναν ακόμη πιο έντονοι, λέει ο Μαρκ Βάτκινς από την συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα τουρισμού Coach Omnium. «Αυτό είναι ένα γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο. Μετά από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, οι άνθρωποι ψωνίζουν περισσότερο και πηγαίνουν περισσότερο σε εστιατόρια. Προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό».

Πολλοί επιχειρηματίες, όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις, υποφέρουν από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων. Εστιάτορες, ξενοδόχοι, ταξιδιωτικά γραφεία υπολογίζεται ότι έχουν χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον τζίρο τους. «Το ότι επισκέπτονται το Παρίσι λιγότεροι άνθρωποι γίνεται αισθητό επιπλέον σε ταξιτζήδες, φαρμακοποιούς και σουπερμάρκετ», δηλώνει ο Κλοντ Μπουγ από την Ένωση Εμπορίου Alliance du Commerce του Παρισιού.

Η συγκεκριμένη ένωση ζητά μείωση του ΦΠΑ για τους τουρίστες με στόχο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επενδύσει 40 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστική εκστρατεία. Ακόμα η περιοχή του Ile de France σχεδιάζει να εισαγάγει ένα ειδικό τουριστικό εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε επενδύσει δύο εκατομμύρια ευρώ. Αναζητήσαμε ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, και τους προσκαλέσαμε στο Παρίσι για να δουν πως η ζωή εδώ συνεχίζεται όπως και προηγουμένως», λέει ο Ζαν Φρανσουά Μαρτέν, αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Η πόλη του φωτός έχει χάσει μέχρι σήμερα το 10% των τουριστών και ο αντιδήμαρχος ευελπιστεί ότι σιγά – σιγά θα επιστρέψουν. Την αισιοδοξία αυτή όμως δεν συμμερίζεται ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Μαρκ Βάτκινς, διότι πιστεύει πως στην ουσία δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και πως ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει. Συνιστά πάντως ψυχραιμία και ελπίζει να μην ξανασυμβεί κάτι τόσο αποτρόπαιο στη Γαλλία.

Πηγή: Deutsche Welle

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM