Παλαιστίνη: Εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν ανώνυμα ενδοοικογενειακή βία

Παλαιστίνη: Εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν ανώνυμα ενδοοικογενειακή βία Facebook Twitter
Φωτ: EPA/MOHAMMED SABER
0

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στις γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας να καταγγέλλουν ανώνυμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ώθησε αυξανόμενο αριθμό θυμάτων να ζητήσουν βοήθεια αποφεύγοντας το στίγμα και τα αντίποινα που τα αποθαρρύνουν από το να απευθυνθούν στις αρχές.

Η εφαρμογή «Masahatuna» (οι χώροι μας) αναπτύχθηκε από την Αλάα Χούτχουτ, μια μηχανικό υπολογιστών από τη Γάζα η οποία έκρινε ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια με ασφαλή τρόπο, σε μια κοινωνία που οι οικογένειες τείνουν να κρύβουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς ο φόβος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν επικοινωνούν και δεν επισκέπτονται κέντρα» βοήθειας, εξήγησε.

Η εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να εγγράφονται στην υπηρεσία αυτή χωρίς να δίνουν το όνομά τους, ενώ δεν αφήνει στοιχεία από την επικοινωνία που τυχόν έχουν με κέντρα παροχής βοήθειας.

«Αν κάποιος ψάξει το τηλέφωνο μίας γυναίκας δεν θα μπορέσει να βρει αν έχει επικοινωνήσει» με κάποιο κέντρο, σημείωσε.

Στη Γάζα, την οποία κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά στοιχεία.

Το 2019 η παλαιστινιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 41% των γυναικών στη Γάζα αντιμετώπισαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ γυναικείες οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι, όπως και σε άλλες χώρες, το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τα lockdown λόγω της πανδημίας.

«Αντιμετώπισα λεκτική και σωματική βία για πολλά χρόνια», δήλωσε μία 28χρονη γυναίκα από τη Γάζα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μετά το διαζύγιό της πριν από δύο χρόνια η γυναίκα κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον πρώην σύζυγό της και την οικογένειά του, οι οποίοι απείλησαν να της πάρουν τον 7χρονο γιο της.

Η Χολούντ Αλ Σαουάλμα του Community Media Centre δήλωσε ότι 355 γυναίκες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και 160 από αυτές έχουν επικοινωνήσει με κέντρα που προσφέρουν νομική και ψυχολογική βοήθεια.

Τον προηγούμενο μήνα οι αρχές της Γάζας επέβαλαν την ποινή του θανάτου σε άνδρα που χτύπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του. Όμως γυναικείες οργανώσεις τονίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ενδοοικογενειακή βία στη Γάζα. Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία εναντίον τους παραπέμπονται στους γηραιούς των κοινοτήτων για να λύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου σε κάποια περιστατικά στα οποία οι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης, οι σύζυγοί τους προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ισχυριζόμενοι ότι τους είχαν απατήσει ή ότι αυτές έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, αναφέρουν ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ