Ουκρανία: O κωμικός που έγινε πρόεδρος ζητά συνεργασία από έναν ροκ σταρ για να σχηματίσουν κυβέρνηση

Ουκρανία: O κωμικός που έγινε πρόεδρος ζητά συνεργασία από έναν ροκ σταρ για να σχηματίσουν κυβέρνηση Facebook Twitter
Ο 44χρονος ροκ σταρ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ δέχθηκε πρόταση συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
0

H πρώτη φετινή πολιτική έκπληξη στην Ουκρανία, ήταν η εκλογή ενός κωμικού στη θέση του προέδρου και τώρα ένας ροκ σταρ έρχεται να γίνει το «κλειδί» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο 44χρονος Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ, τραγουδιστής του συγκροτήματος Okean Elzy, ετοιμάζεται να μπει στο κοινοβούλιο και ήταν ο πρώτος που χθες φέρεται να δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ροκ σταρ κατάρτησε το ψηφοδέλτιό του με νέους επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση και απαγόρευσε σε νυν και πρώην βουλευτές να μπουν στο κόμμα του. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να εξασφαλίζει το 43,9% των ψήφων, ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, κι έχει πάρει ευρύ προβάδισμα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

Το προβάδισμα αυτό αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του νέου πολιτικού, η εντελώς απρόσμενη για τους περισσότερους παρατηρητές άνοδος του οποίου ανέτρεψε τις πολιτικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Πρώην κωμικός που ενσάρκωσε τον δάσκαλο που γίνεται απροσδόκητα πρόεδρος της χώρας σε μια τηλεοπτική σειρά, ο άσημος ως πριν από δύο χρόνια Ζελένσκι, 41 ετών, έγινε τελικά και στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Ουκρανίας κεφαλαιοποιώντας τη γενικευμένη αγανάκτηση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο σε ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης.

Ουκρανία: O κωμικός που έγινε πρόεδρος ζητά συνεργασία από έναν ροκ σταρ για να σχηματίσουν κυβέρνηση Facebook Twitter
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η απογοήτευση των πολιτών μάλλον αντανακλάται και στο επίπεδο της συμμετοχής, που δεν ξεπέρναγε το 49,79% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες (στις 20:00 ώρα Ελλάδας).

Το ότι το κόμμα του οδεύει να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές σημαίνει πως θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι επιλεγμένη από τον ίδιο, κάτι που πιθανόν θα του δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προωθήσει μεταρρυθμίσεις μετά τον θρίαμβό του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Τα έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν το κόμμα του να προηγείται έναντι όλων των άλλων παρατάξεων μεν, αλλά να μην συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών, κάτι που τον ώθησε να προτείνει συνεργασία σε άλλο ένα φιλοδυτικό κόμμα, τη Φωνή, επικεφαλής της οποίας είναι ακόμη ένας εντελώς νέος πολιτικός που αποκτά ισχύ απρόσμενα, ο ουκρανός ροκ σταρ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ.

«Δεν θα απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του — στο οποίο επέλεξε να δώσει το όνομα της σειράς που τον έκανε διάσημο, «Υπηρέτης του Λαού». «Γνωρίζετε τις κύριες προτεραιότητές μας, είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού, είμαι σίγουρος: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας, η νίκη μας επί της διαφθοράς που παραμένει στην Ουκρανία».

Όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Ζελένσκι βρέθηκε μπροστά στην προοπτική της συγκατοίκησής του με ένα υπουργικό συμβούλιο κι ένα κοινοβούλιο που ορκίζονταν κατά πλειοψηφία πίστη στον προκάτοχό του, τον Πέτρο Ποροσένκο, γεγονός που τον ώθησε την πρώτη ημέρα της θητείας του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως έδειξαν τα έξιτ πολ, κέρδισε το στοίχημα: το κόμμα Υπηρέτης του Λαού εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους, η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης — πρόσκειται στη Ρωσία — καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση (11,5%), ενώ ακολουθούν, ακόμα πιο πίσω, το κόμμα του Ποροσένκο, η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη (8,9%) και εκείνο της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, η Πατρίδα (7,6%).

Η Φωνή του Βακάρτσουκ κατέλαβε την πέμπτη θέση (6,3%). Μολαταύτα, ο Ζελένσκι είπε ότι «προσκαλούμε τον κ. Βακάρτσουκ για να συζητήσουμε», προσθέτοντας πως «το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας — θα το επαναλάβω — πρέπει να το καταλάβει ένα νέο πρόσωπο, ένας άνθρωπος ειδικευμένος στα οικονομικά».

Ανώτερο στέλεχος του κόμματος Φωνή δήλωσε ότι δεν απορρίπτει τις συμμαχίες με νέες πολιτικές δυνάμεις, όμως υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν υποστηρίζονται από ολιγάρχες· μολονότι με μια πρώτη ματιά η τοποθέτηση μοιάζει πολύ γενική, αποτελεί σαφή αιχμή για τους δεσμούς του Ζελένσκι με τον Ίγκορ Κολομόισκι, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Ουκρανία, ορκισμένο εχθρό του Ποροσένκο και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου όπου προβαλλόταν η σειρά που έκανε διάσημο τον σημερινό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι εξαρτημένος από τον Κολομόισκι κι εξαγγέλλει μέτρα που θα ικανοποιήσουν αρκετούς ψηφοφόρους, για παράδειγμα την άρση της βουλευτικής ασυλίας κοινοβουλευτικών που βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.

Στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος σκοπεύει να διαπραγματευθεί νέο πρόγραμμα στήριξης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· όχι τυχαία, ένα από τα πρόσωπα που προαλείφονται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Βλάντισλαβ Ρασκόβαν, πρώην υποδιοικητής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας, νυν αντιπρόσωπος του Κιέβου στο ΔΝΤ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM