Οργή στην Ουγκάντα: Μοίρασε 25 εκατ. ευρώ σε βουλευτές εν μέσω πανδημίας- Για αγορά αυτοκινήτων

Οργή στην Ουγκάντα: Μοίρασε 25 εκατ. ευρώ σε βουλευτές εν μέσω πανδημίας- Για αγορά αυτοκινήτων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA/STR
0

Η Ουγκάντα μοίρασε αυτήν την εβδομάδα περίπου 25 εκατ. ευρώ στους βουλευτές της, για να αγοράσουν αυτοκίνητα, προκαλώντας κατακραυγή στη χώρα, όπου η κρίση Covid-19 πλήττει τους πιο ευάλωτους.

Καθένας από τους 529 βουλευτές έλαβε το ποσό των 200 εκατομμυρίων σίλινγκ Ουγκάντας, ήτοι περίπου 48.000 ευρώ.

Στις 18 Ιουνίου, μπροστά στις μολύνσεις ρεκόρ, ο πρόεδρος Γιουερί Μουσεβενί ανακοίνωσε την αναστολή των μετακινήσεων, όπως και το κλείσιμο των σχολείων, των εκκλησιών και των μπαρ για ένα διάστημα 6 εβδομάδων.

«Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση να αγοράζει πολυτελή προϊόντα σε μια μικρή ομάδα του κοινοβουλίου, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μηνιαίο μισθό άνω των 30 εκατομμυρίων σίλινγκ (περίπου 7000 ευρώ), όταν η πλειονότητα του πληθυσμού δεν βγάζει τα προς το ζην», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ανέτ Νανά Ναμάτα, διευθύντρια της Ένωσης Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουγκάντας.

Τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, κυμαίνονται μεταξύ 100.000 σίλινγκ (24 ευρώ) για έναν εργάτη και 280.000 σίλινγκ (64 ευρώ) για έναν εκπαιδευτικό.

Για τον Μόουζες Ισόομπα, τον επικεφαλής του Εθνικού Φόρουμ των ΜΚΟ της Ουγκάντας, ο οποίος κάνει λόγο για «ηθική κατάπτωση» του κράτους, το ποσό που καταβλήθηκε θα μπορούσε να αποτελέσει μια δωρεά περίπου 20 ευρώ «για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους ευάλωτα κοινωνικών ομάδων».

«Πρόκειται για μια επαίσχυντη πράξη, την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στην αγορά των εμβολίων κατά της Covid-19», δήλωσε στο AFP.

Μπροστά στην οργή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Οφουόνο Οπόντο υπερασπίστηκε την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως οι βουλευτές έχουν «δικαίωμα για μεταφορικό μέσο», σε μια «μακροχρόνια παράδοση».

Το 2018, η καταβολή αυτού του επιδόματος είχε επίσης προκαλέσει οργή. Διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Η Ουγκάντα, με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά επισήμως 91.710 κρούσματα Covid-19 και 2.496 θανάτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM