Ομπάμα προς Βρετανούς: Θα μείνετε πίσω αν βγείτε από την Ε.Ε.

Ομπάμα προς Βρετανούς: Θα μείνετε πίσω αν βγείτε από την Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, προειδοποίησε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο πως θα μείνει πίσω όσον αφορά στις εμπορικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ αν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

"Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα (...) Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω", προειδοποίησε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

"Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ", δηλαδή με την ΕΕ, πρόσθεσε. "Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη", τόνισε.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Λονδίνο για τετραήμερη επίσκεψη, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει τη χώρα.

"Η ΕΕ δεν μειώνει τη βρετανική επιρροή, την αυξάνει", έγραψε ο κ. Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph λίγο μετά την άφιξή του.

Ο κ. Κάμερον από την πλευρά του επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων - TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.

"Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύτηκε πριν την άφιξή του στη Γερμανία, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε και αυτός πως η TTIP θα "ενισχύσει το εμπόριο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM