Ένας ομαδικός τάφος στον οποίο βρέθηκαν λείψανα από 215 παιδιά αποκαλύφθηκε σε ένα παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

 

Οι μαθητές φοιτούσαν στο σχολείο Kamloops Indian Residential School, το οποίο έκλεισε το 1978. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον επικεφαλής των Πρώτων Εθνών. Τα Πρώτα Έθνη είναι φυλές Καναδικών αυτόχθονων πληθυσμών. Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια του θανάτου των παιδιών.

 

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η εν λόγω αποκάλυψη ήταν μια «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».

 

Οι έρευνες 

Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι ο ομαδικός τάφος παιδιών που βρέθηκε αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τη διοίκηση του σχολείου.

 

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, στην ουσία ήταν ένα οικοτροφείο, το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή και είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση. Στη δεκαετία του '50 είχε φτάσει να απαριθμεί 500 μαθητές.

 

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, μετατρέποντάς το και σε κατοικία για ιθαγενείς μαθητές μέχρι το 1978.

 

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την αφομοίωση των αυτόχθονων νέων. «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. Μάλιστα, όπως εξήγησε «Κάποια ήταν τριών ετών».

 

Η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια, πάντως διευκρίνισε ότι οι έρευνες είναι στη «διαδικασία συλλογής πληροφοριών».

 

Η υπουργός αρμόδια για τους ιθαγενείς του Καναδά, Carolyn Bennett, δήλωσε ότι τα εν λόγω οικοτροφεία ήταν μέρος μιας «επαίσχυντης» αποικιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνες τις αθώες ψυχές», είπε.

 

Ο Terry Teegee, περιφερειακός επικεφαλής της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε ότι η εξέλιξη ενισχύει τη θλίψη στην κοινότητα της περιοχής. «Αυτή η κατάσταση δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη και δείχνει τις βλαβερές και διαρκείς επιπτώσεις στους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες».