Ομαδικός τάφος 215 παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά

Canada mourns as remains of 215 children found at indigenous school Facebook Twitter
0

Ένας ομαδικός τάφος στον οποίο βρέθηκαν λείψανα από 215 παιδιά αποκαλύφθηκε σε ένα παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Οι μαθητές φοιτούσαν στο σχολείο Kamloops Indian Residential School, το οποίο έκλεισε το 1978. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον επικεφαλής των Πρώτων Εθνών. Τα Πρώτα Έθνη είναι φυλές Καναδικών αυτόχθονων πληθυσμών. Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια του θανάτου των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η εν λόγω αποκάλυψη ήταν μια «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».

Οι έρευνες 

Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι ο ομαδικός τάφος παιδιών που βρέθηκε αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τη διοίκηση του σχολείου.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, στην ουσία ήταν ένα οικοτροφείο, το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή και είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση. Στη δεκαετία του '50 είχε φτάσει να απαριθμεί 500 μαθητές.

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, μετατρέποντάς το και σε κατοικία για ιθαγενείς μαθητές μέχρι το 1978.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την αφομοίωση των αυτόχθονων νέων. «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. Μάλιστα, όπως εξήγησε «Κάποια ήταν τριών ετών».

Η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια, πάντως διευκρίνισε ότι οι έρευνες είναι στη «διαδικασία συλλογής πληροφοριών».

Η υπουργός αρμόδια για τους ιθαγενείς του Καναδά, Carolyn Bennett, δήλωσε ότι τα εν λόγω οικοτροφεία ήταν μέρος μιας «επαίσχυντης» αποικιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνες τις αθώες ψυχές», είπε.

Ο Terry Teegee, περιφερειακός επικεφαλής της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε ότι η εξέλιξη ενισχύει τη θλίψη στην κοινότητα της περιοχής. «Αυτή η κατάσταση δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη και δείχνει τις βλαβερές και διαρκείς επιπτώσεις στους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, στις οικογένειές τους και στις κοινότητες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM