ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι -Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου

ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι -Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας επιδεινώθηκε, καθώς έρχονται οι πρώτες αναφορές για ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα, τόνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής γ.γ. της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων τόνισε ότι ο λιμός και η σεξουαλική βία χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι.

 

Μάλιστα, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έλαβε αναφορά σύμφωνα με την οποία 150 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην περιοχή. Ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται και στα τέλη Μαρτίου έφτασε το 1,7 εκατομμύριο, συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η σεξουαλική βία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο Τιγκράι. «Η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από ένστολους», συμπλήρωσε.

Ο δρ Φασίκα Αμντεσελασί, αρμόδιος των υγειονομικών αρχών του Τιγκράι της μεταβατικής κυβέρνησης της επαρχίας που διορίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 829 περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων έχουν αναφερθεί σε πέντε νοσοκομεία από τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται σε αυτή τη σύγκρουση ως όπλο πολέμου, ως ένα μέσο να ταπεινώνουν, να τρομοκρατούν και να προκαλέσουν τραύματα σε έναν ολόκληρο πληθυσμό», τόνισε ο Λόουκοκ.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγγελιών που έχει λάβει υπηρεσία αφορά ομαδικούς βιασμούς, με πολλούς άνδρες να επιτίθενται σε ένα θύμα, συνέχισε. «Σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού επανειλημμένα στη διάρκεια πολλών ημερών. Κορίτσια έως και 8 ετών έχουν γίνει στόχος», δήλωσε ακόμη.

«Πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό σε όλο το Τιγκράι. Γνωρίζουμε ήδη ότι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο έξι εκατομμυρίων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 91% του πληθυσμού του Τιγκράι έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε ακόμη ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

 

Καμία απόδειξη ότι αποσύρθηκαν οι δυνάμεις της Ερυθραίας


Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ερυθραίας, οι οποίες κατηγορούνται για ωμότητες, έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, όπως δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, υπογράμμισε ο Μαρκ Λόουκοκ.

 

«Δυστυχώς πρέπει να πω ότι ούτε ο ΟΗΕ ούτε καμία από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν δει αποδείξεις απόσυρσης της Ερυθραίας», σημείωσε ο Λόουκοκ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, κάλεσε την κυβέρνηση της Ερυθραίας να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Αιθιοπία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βιασμούς και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ανείπωτης βαρβαρότητας που εξακολουθούν να έρχονται στην επιφάνεια», ανέφερε ακόμη σε ανακοίνωσή της, ενώ ζήτησε να απομακρυνθούν από το Τιγκράι και οι δυνάμεις της φυλής Αμχάρα, οποίες επίσης έχουν κατηγορηθεί για ωμότητες.

«Η σύγκρουση δεν έχει τερματιστεί και τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Χωρίς εκεχειρία αυτή η ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», προειδοποίησε ο Λόουκοκ.

«Επαναλαμβάνω την ανάγκη οι δυνάμεις της Ερυθραίας να σταματήσουν τις φρικαλεότητες και να αποσυρθούν. Η ανακοίνωση δεν είναι το ίδιο με την πράξη», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για στρατιώτες της Ερυθραίας που φορούν τη στολή του στρατού της Αιθιοπίας.

«Ανεξαρτήτως της στολής και των διακριτικών, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αναφέρουν νέες ωμότητες οι οποίες, σύμφωνα με αυτούς, διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ερυθραίας», εξήγησε.

«Όμως οι στρατιώτες της Ερυθραίας δεν είναι οι μοναδικοί δράστες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, άμαχοι δέχθηκαν επίθεση και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο δυτικό Τιγκράι από πολιτοφυλακές της φυλής Αμχάρα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ