Οι Ταλιμπάν εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και πολιορκούν την πόλη Γάζνι

Οι Ταλιμπάν εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και πολιορκούν την πόλη Γάζνι Facebook Twitter
0

Μαχητές των Ταλιμπάν πολιορκούσαν άλλη μια περιοχή του Αφγανιστάν την Κυριακή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν την όλο και πιο εξοργισμένη κοινή γνώμη διαβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια θα αποκατασταθεί.

Οι ισλαμιστές αντάρτες πολιορκούσαν το κτιριακό συγκρότημα όπου εδρεύει ο κυβερνήτης της περιοχής Ατζρεστάν, στη Γάζνι, νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ, μολονότι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι κατέφθασαν στην περιοχή ενισχύσεις για να βοηθήσουν την αστυνομία να υπερασπιστεί την πόλη.

Οι μάχες στη Γάζνι, όπου οι Ταλιμπάν είναι παρόντες εδώ και καιρό, σημειώνονται ύστερα από πολυήμερες εχθροπραξίες στην επαρχία Φαράχ, στην άλλη πλευρά του Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Οι ισλαμιστές παραλίγο να καταλάβουν την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, επισκέφθηκε τη Φαράχ το Σάββατο, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Δήλωσε ότι η Φαράχ «δεν έπεσε και δεν θα πέσει ποτέ» και προέτρεψε τους Ταλιμπάν να δεχθούν την πρόταση που τους έκανε ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Θα μείνουμε στο πλευρό σας ώσπου αυτός ο πόλεμος να φθάσει σε ειρηνική κατάληξη», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός.

Αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και στον αμερικανό στρατηγό διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει την επαρχία και την πρωτεύουσά της και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει πολλές περιοχές.

«Έχουμε 10 περιφέρειες και εκτός από τα (αστικά) κέντρα, είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», τόνισε η Μπελκίς Ροσάν, πρώην μέλος της Γερουσίας του Αφγανιστάν.

Οι ενισχύσεις οι οποίες έσπευσαν στη Φαράχ από άλλες επαρχίες και οι επανειλημμένες επιδρομές της αφγανικής και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απώθησαν τους αντάρτες από το κέντρο της πόλης. Αλλά οι αγορές παραμένουν έρημες και ελάχιστοι τολμούν να κυκλοφορήσουν.

Κάτοικοι έλεγαν πως ανησυχούν για την κατάσταση διότι οι Ταλιμπάν είναι παρόντες σε σχεδόν όλες τις περιοχές της επαρχίας και «ακόμη κρύβονται σε συνοικίες» της πρωτεύουσάς της.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις εαρινές τους επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν τον Απρίλιο. Σφοδρές μάχες καταγράφονται από την Μπανταχσάν και την Μπαγλάν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν ως τη Φαράχ στο δυτικό και τη Γάζνι και τη Ζαμπούλ στο κεντρικό.

Στην περιοχή Ατζρεστάν της Γάζνι ο Μοχάμεντ Αρίφ Νουρί, εκπρόσωπος των αρχών, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις που κατέφθασαν στην περιοχή «απώθησαν» τους Ταλιμπάν. Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η απειλή παραμένει και ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος της διέφυγε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM