Οι Σέρβοι θέλουν βασιλιά

Οι Σέρβοι θέλουν βασιλιά Facebook Twitter
5

Σχεδόν το 40% των Σέρβων δηλώνουν σε δημοσκόπηση ότι επιθυμούν την επιστροφή της μοναρχίας στη χώρα τους. Σύμφωνα με έρευνα της  εταιρείας ερευνών της κοινής γνώμης SAS Intelligence το 39,7% των Σέρβων πολιτών είπαν ότι θεωρούν καλή ιδέα την παλινόρθωση της κοινοβουλευτικής μοναρχίας, ενώ κατηγορηματικά αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνει το 32,3%. Δεν έχει άποψη για το θέμα το 27,4%.  

«Βασικός εμπνευστής της έρευνας ήταν ο Σάιμον Άλκοντ ειδικός σε θέματα προώθησης της ταυτότητας εθνών, ο οποίος θεωρεί ότι η Σερβία είναι μία από τις χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποκατάστασης της μοναρχίας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της SAS Intelligence, Μίλιαν Πρέμοβιτς.

«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στην κοινή γνώμη ένα τα πιο ανεξερεύνητα κοινωνικά θέματα και να δείξουμε την διάθεση των πολιτών στο ζήτημα της μοναρχίας. Το ερώτημα που τέθηκε μοιάζει με εκείνο ενδεχόμενου δημοψηφίσματος: Πρέπει η Σερβία να γίνει κοινοβουλευτική μοναρχία;» αναρωτήθηκε o κ. Πρέμοβιτς.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έρευνα έδειξε ότι «υπέρ» της κοινοβουλευτικής μοναρχίας τάσσονται κυρίως άνδρες μέσης εκπαίδευσης ή χωρίς εργασία, κάτοικοι αστικών κέντρων και ότι κατά είναι οι άνθρωποι ανώτατης εκπαίδευσης και οι συνταξιούχοι, κυρίως κάτοικοι του Βελιγραδίου.

«Ο διάδοχος του θρόνου, Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς είναι απολύτως γνωστός στην κοινή γνώμη της Σερβίας. Το 94,2% των ενήλικων ερωτηθέντων έχει ακούσει γι' αυτόν, αλλά το 42,2% δεν έχει σχηματίσει γνώμη. Οι πολίτες, σε μεγαλύτερο ποσοστό, 37,5%, τον εκτιμούν για το ανθρωπιστικό του έργο, σε ποσοστό 13,7% για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές και μαθητές και το 43,5% των ερωτηθέντων εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς δεν γνωρίζει καλά τη σερβική γλώσσα» τόνισε ο κ. Πρέμοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έγινε στο Τατόι εκταφή  των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας Αλεξάνδρας, σε μια προσπάθεια του πρίγκηπα Αλέξανδρου να «ενώσει» τα μέλη της οικογένειάς του, οι τάφοι των οποίων βρίσκονταν σκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η επίσημη τελετή ταφής των οστών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM