Οι πρώτες δηλώσεις του CEO της Jeju Air: Δεν διαπιστώθηκε «κανένα πρόβλημα» στο αεροσκάφος πριν την πτήση

Οι πρώτες δηλώσεις του CEO της Jeju Air: Δεν διαπιστώθηκε «κανένα πρόβλημα» στο αεροσκάφος πριν την πτήση Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Λίγες ημέρες αφού ένα επιβατικό αεροσκάφος της Jeju Air συνετριβεί στη Νότια Κορέα, σκοτώνοντας 179 ανθρώπους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι δεν διαπιστώθηκε «κανένα πρόβλημα» κατά τη διάρκεια των ελεγχών στο αεροσκάφος πριν τη μοιραία πτήση.

«Δεν παρατηρήθηκε τίποτα το αφύσικο με το σύστημα προσγείωσης», δήλωσε Kim Yi-bae, CEO της Jeju Air σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σεούλ,  σήμερα Τρίτη. Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί οι τροχοί του αεροσκάφους δεν ήταν κατεβασμένοι όταν αυτό πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Το αεροπλάνο ταξίδευε από την Μπανγκόκ, όταν συνετρίβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μουάν την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, τυλίχθηκε στις φλόγες και σκότωσε όλους τους επιβαίνοντες, εκτός από δύο μέλη του πληρώματος, αφού προσέκρουσε σε τοίχο.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων και την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Νότιας Κορέας.

Οι πρώτες δηλώσεις του CEO της Jeju Air: Δεν διαπιστώθηκε «κανένα πρόβλημα» στο αεροσκάφος πριν την πτήση Facebook Twitter
Ο Kim Yi-bae, Διευθύνων Σύμβουλος της Jeju Air στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σήμερα Τρίτη/Φωτογραφία: YouTube screenshot/ The Independent

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν το ρόλο που μπορεί να έπαιξε ένα χτύπημα πουλιού ή οι καιρικές συνθήκες στο τραγικό δυστύχημα.

Επικεντρώνονται επίσης στο γιατί το Boeing 737-800 δεν είχε κατεβασμένο το σύστημα προσγείωσης όταν προσέκρουσε στον διάδρομο λίγο μετά τις 09:00 τοπική ώρα την Κυριακή.

Εκατοντάδες πενθούντες συγγενείς έχουν κατασκηνώσει στο αεροδρόμιο της Μουάν, εξοργισμένοι που δεν έχουν δει ακόμη τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων, με εξαίρεση τις οικογένειες τεσσάρων θυμάτων. 

Αν το αεροσκάφος δεν ήταν ασφαλές, δεν θα είχε απογειωθεί, ισχυρίζεται ο CEO της Jeju Air

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Kim Yi-bae δήλωσε ότι το αεροπλάνο δεν θα είχε λάβει άδεια απογείωσης εάν η ομάδα συντήρησης δεν είχε εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι πιλότοι της Jeju Air είχαν εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών κανονισμών και ότι η εταιρεία διέθετε δύο πλήρεις προσομοιωτές πτήσης.

«Έχουμε 12,9 συντηρητές ανά αεροπλάνο, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από 12 το 2019», είπε, προτού συνεχίσει.

«Έχουμε μια αυστηρή λίστα ελέγχου συντήρησης, δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε πράγματα. Αν κάτι ξεφύγει, θα είναι σοβαρό πρόβλημα»

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε για το  σύστημα προσγείωσης»

Σχετικά με το σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου, δήλωσε: «Όσον αφορά το αν το σύστημα προσγείωσης λειτούργησε σωστά, αυτό σχετίζεται άμεσα με τη διερεύνηση του ατυχήματος και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή».

Ο Kim Yi-bae δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η αεροπορική εταιρεία θα μειώσει την αεροπορική της κίνηση αυτόν τον χειμώνα κατά 10-15%, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περισσότερες εργασίες συντήρησης στον στόλο της. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί παραδοχή ότι η Jeju Air πραγματοποιούσε υπερβολικά πολλές πτήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Jeju Air αναγνώρισε επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει πληρώσει τα περισσότερα πρόστιμα από κάθε άλλο αερομεταφορέα στη Νότια Κορέα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Jeju Air έχει βελτιώσει σημαντικά τα συστήματα ασφαλείας της.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι η Jeju Air ετοιμάζει επείγουσα αποζημίωση, η οποία θα καλύψει το κόστος των κηδειών των θυμάτων.

Τα χρήματα θα αποδεσμευτούν σύντομα και πρόσθεσε ότι υπάλληλοι της εταιρείας είναι διαθέσιμοι για να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες.

Οι 179 επιβάτες της πτήσης 7C2216 ήταν ηλικίας μεταξύ τριών και 78 ετών, αν και οι περισσότεροι ήταν ανάμεσα στις ηλικίες των 40 και των 60 ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, με έδρα τη Νότια Κορέα.  Δύο υπήκοοι της Ταϊλάνδης είναι μεταξύ των νεκρών και οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι είναι Νοτιοκορεάτες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM