Οχυρώνεται το Κίεβο- Άμαχοι και δημοσιογράφοι τρέπονται σε φυγή στο Ίρπιν

Οχυρώνεται το Κίεβο- Άμαχοι και δημοσιογράφοι τρέπονται σε φυγή στο Ίρπιν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ουκρανοί στρατιώτες ενισχύουν την άμυνα γύρω από το Κίεβο, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτοφυλακής, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι συνεχίσουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς οι φόβοι για πλήρη ρωσική επίθεση εξαπλώνονται.

Το Κίεβο έχει γλιτώσει από τα χειρότερα μέχρι στιγμής, αλλά έντονες μάχες μαίνονται στις γύρω πόλεις και χωριά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με μερικά από τα στρατιωτικά του οχήματα να κινούνται κοντά στην πρωτεύουσα.

Βίντεο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, στην περιοχή του Κιέβου δείχνει τις χθεσινές προσπάθειες της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα, με σωρούς από σάκους άμμου και τσιμεντένιες πλάκες σε έναν κεντρικό δρόμο, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν προσεκτικά τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ένας μικρότερος δρόμος αποκλείστηκε από μεταλλικά αντιαρματικά φράγματα, έχουν στηθεί θέσεις για πυροβόλα ενώ στους δρόμους υπάρχουν έτοιμες βόμβες μολότοφ, καθώς οι πολίτες ορκίστηκαν να συμμετάσχουν στη μάχη για την προστασία του Κιέβου.

«Είμαστε εξοπλισμένοι 100%,» είπε ένας άγνωστος στρατιώτης στο βίντεο. «Οι θέσεις είναι έτοιμες. Η νίκη θα είναι δική μας».

Την ίδια ώρα στο Ίρπιν, μία πόλη περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή, έτρεχαν να καλυφθούν όταν ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την περιοχή, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

Για την περιοχή υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν σκοτωθεί τρεις άμαχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βίντεο κάνει μία ύστατη έκκληση στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι είναι ανθρωπιστική του υποχρέωση να προστατεύσει τους ανθρώπους.

«Δημιουργήστε μια ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε. «Αυτή είναι η ανθρωπιστική σας υποχρέωση, να μας προστατεύσετε, να προστατεύσετε τους ανθρώπους.

»Και μπορείτε να το κάνετε. Αν δεν το κάνετε, αν δεν μας παρέχετε, τουλάχιστον τα αεροπλάνα, για να μπορέσουμε να αμυνθούμε, τότε μπορούμε να καταλήξουμε στο μόνο πιθανό συμπέρασμα, ότι δηλαδή θέλετε να σκοτωθούμε σιγά σιγά».

Με πληροφορίες του SkyNew/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ